Hopp til innhold

  1. Home
  2. Medieuttrykk og mediesamfunnetChevronRight
  3. MedieproduksjonChevronRight
  4. BildeproduksjonChevronRight
  5. RAW-formatetChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

RAW-formatet

De fleste kameraer lagrer bildene du tar, i filformatet JPG. Men dersom du er over gjennomsnittet interessert i fotografering og har et godt kamera, er det lurt å gjøre opptak av bilder i RAW. Det vil gi deg bedre kontroll når du seinere skal behandle bildet ditt.

Jente som fotograferer

Bilder i JPG-format er forhåndsbehandlet når de lagres på minnekortet i kameraet. Derfor kan de ofte se bedre ut enn RAW-filer ved første øyekast. RAW er ikke et bildeformat, men ukomprimert informasjon fra bildesensoren i kameraet. Det kan lagres som bildefil når man er ferdig med etterbehandling.

Ved å gjøre opptakene dine i RAW-format vil du ha mer kontroll og kunne skape mer engasjerende og spennende bilder. RAW-formatet gir større fleksibilitet og større spillerom når man skal framkalle bildet i et digitalt mørkerom. Det er en ubehandlet filtype som inneholder mye mer informasjon enn JPG-formatet. Dersom et bilde i RAW er noe overeksponert, har man større mulighet til å hente inn detaljene i de utbrente områdene.

En fordel JPG-filer har, er at de tar liten plass på lagringskortet fordi de er komprimerte. Ulempen er at hver gang du lagrer endringer og lukker en JPG-fil, kvitter den seg med noe informasjon og taper derfor kvalitet over tid. RAW-filer, derimot, krever sju ganger mer plass fordi de inneholder langt mer informasjon. Dette gjør at du alltid kan gå tilbake til RAW-filen og endre på innstillingene senere uten å tape kvalitet.

Vær oppmerksom på at de forskjellige kameramerkene har sine egne RAW-fil-formater. Canon sine RAW-filer ender med CRW (CR2 på nyere modeller), mens Nikon sine ender med NEF.

Sjekk alltid at kameraet er innstilt til å gjøre opptak i det ønskede formatet før du setter i gang med fotografering! På denne måten slipper du overraskelser når du vender tilbake til mørkerommet.

Læringsressurser

Bildeproduksjon

SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter