Hopp til innhold

 1. Home
 2. Medieuttrykk og mediesamfunnetChevronRight
 3. MedieproduksjonChevronRight
 4. BildeproduksjonChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Bildeproduksjon

I arbeidet med produksjon av bilder lærer du om kamerainnstilling, bildekomposisjon og bilderedigering. Øv deg på å stille inn ISO, lukkertid og blenderåpning,og bli trygg på kameraets manuelle innstillinger. Lær om grunnleggende komposisjonsprinsipper og bli en bedre fotograf.

Når du skal gå fra å være en amatørfotograf som tar bilder etter innfallsmetoden ved hjelp av automatisk kamerainnstilling, til å bli en erfaren fotograf, må du kunne noe om kamerainnstillinger, lys, komposisjon og bilderedigering.

Kamerainnstillinger

Å eksponere betyr å ‘utsette for lys’. En god fotograf bruker de manuelle innstillingene kameraet tilbyr. Behersker du grunnleggende kamerainnstillinger, som valg av blenderåpning, lukkertid, ISO, brennvidde og fokus, er du på vei til å bli en god fotograf. Du må også vite hvordan summen av disse innstillingene påvirker eksponeringen.

Et objektiv er et rør som består av linser og/eller speil som er utformet slik at lysstrålene fra et motiv samles og fokuseres på den slette overflaten bakerst i kameraet. Ulike objektiv du lærer mer om her, er:

 • vidvinkelobjektiv
 • normalobjektiv
 • telefotoobjektiv

Komposisjonsprinsipper

Å ta gode bilder handler først og fremst om å kunne se motiver og finne den komposisjonen som framhever motivet på best mulig måte. Hvis man skal kunne ta gode bilder, bør man «ha et godt øye», sies det. Et godt øye kan trenes opp ved å følge noen enkle regler som vi kaller for komposisjonsprinsipper. Komposisjonsprinsipper er føringer for hvordan man skaper et visuelt behagelig bilde. Når du komponerer et fotografi, setter du sammen elementene i bildet til en helhet.

I dette emnet lærer du om fem grunnleggende komposisjonsprinsipper innen foto:

 • tredelsregelen
 • linjeføringer
 • forenkling og eliminering
 • rytme
 • innramming

Bilderedigering

Bilderedigering handler om å sluttføre bildeproduksjonen ved hjelp av et dataprogram. Her skal du lære om sentrale begreper som piksel, oppløsning, fargedybde, filformat, arbeidsformat, utkjøringsformat og komprimering. Du lærer å beskjære et bilde, å justere lys, kontrast og farge, og å fjerne støy.

Læringsressurser

Bildeproduksjon

SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter