Hopp til innhold

 1. Home
 2. Medieuttrykk og mediesamfunnet Vg2 og Vg3ChevronRight
 3. MedieproduksjonChevronRight
 4. HMS, utstyr og prosesserChevronRight
SubjectEmne

EMNE

HMS, utstyr og prosesser

Den tradisjonelle måten å se på produksjonen av et medieuttrykk på, er lineær. Men medieuttrykk kan også være resultat av en rekke iterasjoner, altså gjentatte produksjonsrunder. Sluttkvaliteten kommer an på både kompetansen til og samarbeidet mellom yrkespersonene og planleggingen av produksjonen.

Personer som bygger en nettside. Illustrasjon

HMS i medieproduksjon

Både medieelever og de som jobber i mediebransjen, tilbringer mye tid foran dataskjermen. For deg som vil jobbe med medieproduksjon, er det spesielt viktig å tenke på å variere verktøybruk og arbeidsstilling. Du må også tenke på hvordan du sørger for å ta vare på det elektroniske utstyret slik at det ikke går i stykker eller er en fare for deg selv eller andre.

Temaer som er knyttet til HMS i mediebransjen, er:

 • sittestilling og bevegelsesmønster
 • skjermtitting og belysning
 • behandling av ulikt elektronisk utstyr
 • ulike pekeverktøy
 • hvordan unngå smitte

Hvordan ta vare på medieutstyret?

Når du jobber med medieproduksjon, bruker du som regel kostbart utstyr. For at utstyret vårt skal vare lenge og beholde kvaliteten, må vi være bevisste på hvordan vi håndterer det. Noen av temaene du lærer mer om i dette emnet, er:

 • hvordan sjekke at utstyret fungerer før et oppdrag
 • hvordan du bør pakke utstyr
 • rutiner for vedlikehold og feilrapportering

Produksjonsprosessen

Den vanlige måten å produsere medietekster på begynner med en idé, fortsetter med undersøkelser og research, gjøre forberedelser, ta notater og gjøre opptak, før medieuttrykket blir produsert og distribuert.

I produksjon av digitale medieuttrykk for distribusjon på nett er det vanlig å sjekke navigasjon og funksjonalitet mot brukere, og så gjenta produksjonsrunder til brukerne forstår systemet intuitivt. Iterative og brukerorienterte tilnærminger i produksjon av tradisjonelle medieuttrykk blir også mer vanlig.

Læringsressurser

HMS, utstyr og prosesser