Hopp til innhold

  1. Home
  2. Medieuttrykk og mediesamfunnet Vg2 og Vg3ChevronRight
  3. MedieproduksjonChevronRight
  4. Produksjon for internettChevronRight
  5. Publisering av nettsted i WordpressChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Publisering av nettsted i Wordpress

Å opprette sider og meny, redigere og sette inn bilder og tekst, og behandle bilder, er kanskje de viktigste oppgavene du må gjennom for å komme i mål med publisering av en nettside.

Hvis du skal opprette sider raskt, er det viktig å følge malen. Med en gang du jobber på tvers av det malen legger opp til, kan arbeidet balle på seg, og det som skulle bli effektiv publisering, blir det ikke likevel.

Det fins tre nivåer for funksjoner og innstillinger på WP-kontoen din.

  • På øverste nivå oppretter du ny nettside eller ny blogg og får oversikt over alle nettsteder og blogger du administrerer.
  • På nivå to administrerer du det enkelte nettstedet. For å gjøre deg kjent med publiseringsverktøyet, kan du gå systematisk fra øverst til nederst og gå gjennom funksjonene i de tre kategoriene Publiser, Personliggjør og Konfigurer.
  • På det tredje nivået finner du redigeringsmuligheter for funksjonen du har valgt å jobbe med. For eksempel er det her du kan velge å skru av kommentarfunksjonen for Sider, om du jobber med Sider.

Greit å vite:

Vil du slette nettstedet, eller slette alt innholdet, endre navnet eller adressen til nettstedet, finner du muligheter for det i Innstillinger under Konfigurer i menyen på nivå 2.

Sider eller blogginnlegg

Vil du at en av sidene på nettstedet ditt skal brukes som nyhetsstrøm, velger du å vise bloggsiden i menyen. Det kan også være greit å vite at i redigeringen av et innlegg, kan du velge å skru av kommentarfunksjonen eller sette inn tidspunkt for når innlegget skal publiseres.

Responsivt design

Malene du finner i WP, er responsive. Det betyr at designet tilpasser seg skjermene de blir lest på. I redigeringen av nettsidene kan du se på forhånd hvordan siden kommer til å se ut på en dataskjerm, et nettbrett eller en mobil.

Interne og eksterne lenker

På nettsidene du lager om Geitestølen, oppretter WP automatisk interne lenker fra siden du har definert som førsteside, til sidene du har definert som undersider. Det vil si at du gjorde dette arbeidet da du opprettet menyen. Lager du en lenke på en av sidene, som f.eks. viser til et annet nettsted, er det en ekstern lenke. Lenken som viser til informasjon om brunost, er et eksempel på det.

Du kan lese mer om Hvorfor bruker vi lenker? og Hva er en god lenke? i denne artikkelen:

Hva er en (hyper)lenke og hva bruker vi dem til? (PDF)

Redigering av bilder

Bilder bør ikke være for store når du skal laste dem opp i en nettbasert publiseringsløsning. 1500 piksler i bredden skulle holde lenge. Formatene som gjelder, er først og fremst .jpeg, .png, og .gif. WP har innebygd enkel bildebehandling. Når du først er vant til denne, løser den stort sett de behovene du har for bilderedigering innenfor publiseringsrammene WP gir.

Sett inn flere bilder
Last inn bilder i WP.

Bilder du laster opp, legger seg i mediebiblioteket. Det kan dessuten være greit å vite at laster du opp eller setter inn flere bilder på en gang, får du flere valg for hvordan disse bildene skal settes sammen: i rekkefølge etter hverandre, i mosaikk, som lysbildeserie m.m. Det er bare å prøve seg fram. Er du etter hvert blitt rutinert på redigering av bilder i egne programmer, er det smart og mer oversiktlig å klargjøre bilder for nett på forhånd.

Læringsressurser

Produksjon for internett

SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs