Hopp til innhold

 1. Home
 2. Medieuttrykk og mediesamfunnet Vg2 og Vg3ChevronRight
 3. Tverrfaglige medieoppdragChevronRight
 4. Tverrfaglige arbeidsoppdrag nivå 3ChevronRight
 5. Lag podkast om et medieyrkeChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Arbeidsoppdrag

Lag podkast om et medieyrke

I dette oppdraget skal du bruke det du har lært om journalistikk og lydproduksjon til å lage en podkast om et bestemt medieyrke.

Jente og gutt som hører på musikk fra samme hodetelefoner. Foto.

Du skal intervjue noen som jobber i mediebransjen, enten lokalt der du bor, eller via en samtale på nett eller telefon. Når medelevene dine hører på podkasten, bør de få et godt innblikk i hvilke arbeidsoppgaver som hører til i dette yrket. På samme måte tilegner du deg kunnskap om andre medieyrker ved å lytte til podkaster som de andre elevene i klassen har laget.

Målet med oppdraget er at du skal få mer kunnskap om ulike medieyrker, samt få erfaring med å intervjue, ta opp lyd, redigere lyd og publisere en podkast.

Oppsøk gjerne personer i nærmiljøet. Kanskje har dere et mediehus i nærheten der det jobber både journalister, fotografer, redigerere og redaktører? Kanskje fins det et reklame- eller PR-byrå, et produksjonsselskap, eller en bedrift som har egne kommunikasjonsrådgivere, der du bor? Hvis du ikke har mulighet til å besøke en lokal mediebedrift, kan du få i stand et nettmøte med noen som jobber i mediebransjen.

Krav til oppdraget

 1. Idémyldre rundt ulike medieyrker og bli enig med klassen og læreren din om hvilket yrke du skal fordype deg i.
 2. Ta kontakt med en aktuell person i mediebransjen og be om å få et intervju på 15–30 minutter. Forbered intervjuet godt!
 3. Bruk søkestrategier for å finne ut hvordan du lager og publiserer en podkast, og for å finne ut mer om medieyrket du har valgt å presentere.
 4. Bruk det du kan om intervjuteknikk og lydopptak, når du intervjuer kilden din. Husk å teste utstyret før du går i gang.
 5. Bruk det du kan om redigering, når du setter sammen intervjuet i et redigeringsprogram.
 6. Den ferdig redigerte saken skal være på 4–5 minutter og gi et godt innblikk i hva medieyrket går ut på.
 7. Publiser saken som en podkast i mpg3-format.
 8. Lytt til hverandres podkaster i klassen. Vurder hva du har lært av å jobbe med prosjektet, i et refleksjonsnotat.

Læringsressurser

Tverrfaglige arbeidsoppdrag nivå 3