1. Home
 2. Medieuttrykk og mediesamfunnetChevronRight
 3. Idéskaping og mediedesignChevronRight
 4. Grafisk designChevronRight
 5. FargekontrasterChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Fargekontraster

Du kan skape kontraster i et grafisk design dersom du bevisst bruker farger som står i kontrast til hverandre. Da kan du bruke komplementærfarger eller en blanding av varme og kalde farger.

Fargeelementer som bryter med de øvrige. Illustrasjon

Komplementærfarger

En komplementærfarge er en farge som ligger på motsatt side av fargesirkelen. Oransje er komplementærfargen til blå, grønn er komplementærfargen til rød, og lilla er komplementærfargen til gul.

 • Komplementærkontrast
  Komplementærfargene står i sterk kontrast til hverandre. Bruk av slike farger skaper brudd i designet og vekker oppmerksomheten.
 • Metningskontrast
  Hvis du blander en farge med fargens komplementærfarge, vil den blir litt gråere. Lik mengde av hver komplementærfarge gir grå farge.

Kalde og varme farger

Farger med rødt og gult oppfattes gjerne som varme, for eksempel oransje og fiolett med en del rødt i. Farger som inneholder grønt og blått, oppfattes ofte som kalde, for eksempel blågrønn og fiolett med en del blått i.

 • Kald–varm-kontrast
  Oransje, rød og gul er varme, mens blå og grønn er kalde farger. Hovedvekt av varme farger gjør at et uttrykk virker varmt, og hovedvekt av kalde farger gjør at et uttrykk virker kaldt.
Figurer med blå og oransje felt. Illustrasjon.
Oransje er en varm farge, mens blå er en kald farge. I dette designet står de i kontrast til hverandre.

Kald–varm-kontraster kan brukes for å få fram avstander. Varme farger gjør at noe virker nært, mens kalde farger kan få ting til å virke lengre unna. Kald–varm-kontraster kan gi mer intensitet til et uttrykk.

Simultankontrast

En farge blir påvirket av fargene rundt. I bildeeksemplene under er samme gråfarge brukt, men den oppleves forskjellig alt etter hvilken farge den står sammen med.

Ulike farger kombinert med grått. Illustrasjon.
Simultankontrast eksempel 1
Ulike farger kombinert med grått. Illustrasjon.
Simultankontrast eksempel 2
Grønt med liute grått felt, og grått med lite grønt felt. Illustrasjon.
Simultankontrast eksempel 3

Styrke og harmoni

 • Styrkekontrast (lys–mørk-kontrast)
  Lyse og mørke nyanser av samme farge lager styrkekontrast, eller lys–mørk-kontrast. Styrkekontrast gir ensartet fargeharmoni. Da bruker du nyanser av samme farge. Slike fargekombinasjoner kan godt inngå i en fargepalett.
Sirkler i rad med samme farge i ulik styrke. Illustrasjon.
Styrkekontrast

Komplementær fargeharmoni

En fargepalett kan gjerne inneholde farger som er komplementære. Da bruker du fargesirkelen til å lage harmoniske treklanger og firklanger. I mange tilfeller kan du synes komplementærkontrasten blir for stor. Da kan det være lurt å bruke prinsippet om metningskontrast. Det vil si at du bruker fargens komplementærfarge til å dempe intensiteten. Du kan også endre fargens karakter ved å legge til litt svart eller hvitt.

Læringsressurser

Grafisk design

SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter