Hopp til innhold

SharedResourceDelte ressurser

Spillefilm

Den store barnedåpen

Den store barnedåpen (1931) er et realistisk drama og regnes som Norges aller første film med lyd. Filmen bryter med det nasjonalromantiske innholdet som stumfilmene laget på 1920-tallet er kjent for.

Filmdetaljer

Sjanger: Drama

År: 1931

Regi: Tancred Ibsen

Forfatter: Oskar Braaten

Skuespillere: Einar Sissener, Aase Bye, Agnethe Schibsted-Hansson, Hauk Aabel, Hjalmar Fries, Theodor Berge, Tore Segelcke, Finn Lange, Leif Amble-Næss

Foto: Gunnar Nilsen-Vig, Carsten N. Wilskow

Klipp: Tancred Ibsen

Lyd: Georg Brodén

Produksjonsselskap: AS Oslo Talefilm

Opprinnelse: Norge

Handling

Harald og Alvilde bor i huset til ei dame som går under navnet Dobbelt-Petra, og det er her de blir kjent med hverandre. Harald er arbeidsledig, og Alvilde er gravid med en såkalt "løsunge", som er en nedlatende betegnelse på unger født utenfor ekteskapet. Han som er far til Alvildes baby, har stukket av. Alvilde og Harald blir forelsket, og etter hvert gifter de seg. Etter fødselen vil Alvilde at babyen skal døpes sammen med andre "løsunger".

Om filmen

Den store barnedåpen er regissør Tancred Ibsens spillefilmdebut. På rollelista er det flere kjente teaterskuespillere fra denne tiden, slik som Einar Sissener (Harald) og Aase Bye (Alvilde). Filmen regnes som Norges første lydfilm, og den ble laget i en tidsperiode som ofte omtales som norsk films gullalder.

Realisme

Det er ikke bare på grunn av lyden at filmen har fått en så sentral plass i norsk filmhistorie. Filmen var nyskapende i måten den skildret arbeiderklassen og storbyen på. Den markerer også et brudd med den nasjonalromantiske filmtradisjonen som de norske stumfilmene fra 1920-tallet var kjent for. Filmen er mer realistisk enn de nasjonalromantiske filmene og forteller en historie som folk kunne kjenne seg igjen i.

Læringsressurser

Uttrykkshistorien, trender og stilarter

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Kildemateriale