Hopp til innhold

 1. Home
 2. Medieuttrykk og mediesamfunnetChevronRight
 3. Individet og medieneChevronRight
 4. Kildebruk, opphavsrett og personvernChevronRight
 5. Musikk og opphavsrettigheterChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgave

Musikk og opphavsrettigheter

Bilde av en datatastaturknapp med et paragraftegn

Oppdrag

Gå inn på nettsiden til på clara.no og finn svar på spørsmålene nedenfor. Her finner du også direktelenke til TONO.

 1. Jeg har lyst til å lage en coverversjon av en kjent sang som jeg vil legge ut på Facebook. Jeg spiller og synger alt selv. Er det lov?
  fasit

  I utgangspunktet nei. Du må få tillatelse fra den opprinnelige opphavsmannen til å skape din egen versjon av en annens verk. Det er TONO/NCB som gir tillatelse til offentlig framføring og innspilling av beskyttet musikk på vegne av opphavsmannen.

 2. Noen har stjålet/plagiert musikken min. Hva gjør jeg?
  fasit

  Du må kunne bevise at det er ditt, før du eventuelt kan kreve økonomisk kompensasjon. Åndsverkloven beskytter opphavsmannens ideelle og økonomiske rettigheter til åndsverket. Hvis du er redd for at musikken din skal bli plagiert, bør du sørge for å kunne dokumentere at du laget musikken først. En måte å gjøre dette på er å sende noter/opptak rekommandert til deg selv. Postverkets datostempel er en bekreftelse av dato, så lenge forseglingen ikke er brutt. TONO arkiverer ikke noter/opptak.

 3. Vi lager film på skolen. Den skal legges ut på YouTube, og vi har lyst til å bruke Justin Biebers siste single. Hvordan går man fram for å bruke kjent musikk i egne produksjoner?
  fasit

  Dersom du ønsker å bruke musikk i produksjonen din, må du både klarere masterrettighetene (som er rettighetene til den konkrete innspillingen) og opphavsrettighetene til musikkverket. Masterrettighetene klareres vanligvis av plateselskapet, eventuelt artistene selv hvis de eier masterinnspillingen. Opphavsrettighetene til selve musikkverket kan TONO/NCB klarere på vegne av dem som har skrevet musikken.

 4. Jeg har en blogg og vil gjerne legge ut musikk der. Må jeg ha tillatelse fra TONO?
  fasit

  Ja, du må ta kontakt med TONO og inngå en avtale. Du trenger en avtale med TONO for all tilgjengeliggjøring av musikk, også online. Opphavsmannen har etter åndsverkloven enerett til å tilgjengeliggjøre og eksemplarframstille sitt verk. TONO gir tillatelser på opphavsmannens vegne og representerer i praksis hele verdensrepertoaret.

Læringsressurser

Kildebruk, opphavsrett og personvern

SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs

SubjectEmne

Kildemateriale