1. Home
  2. Medieuttrykk og mediesamfunnetChevronRight
  3. MediebransjenChevronRight
  4. UnderholdningsbransjenChevronRight
  5. Å jobbe med fjernsynsunderholdning ChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Å jobbe med fjernsynsunderholdning

Hvis du vil være med å skape magiske øyeblikk på skjermen, kan produksjon av fjernsynsunderholdning passe for deg.

I dag står uavhengige produksjonsselskaper bak størsteparten av TV-kanalenes portefølje av underholdningsprogrammer. NRK produserer noen av sine egne programmer selv, slik som talkshowet Lindmo, sangkonkurransen Beat for Beat og satireprogrammet Nytt på Nytt.

Mange andre populære underholdningsprogrammer blir imidlertid produsert av eksterne selskap, på oppdrag for NRK eller andre TV-kanaler. TV-showet Stjernekamp på NRK blir for eksempel laget av produksjonsselskapet Monster. Selskapet lager også Skal vi danse for TV 2. Dermed er det samme produksjonsselskap som står bak to av de mest populære programmene på norsk fjernsyn en lørdag kveld.

Hvem står bak produksjonene?

De største produksjonsselskapene i Norge heter FremantleMedia, Mastiff, Monster, Nordisk Film & TV, Rubicon TV, Strix Television og Warner Bros.

Selskapene produserer blant annet en stor andel underholdningsprogrammer for TV 2. Grunnen til det er konsesjonsavtalen med staten, som TV 2 er forpliktet til å følge for å få være en allmennkringkaster på linje med NRK. Her står det at TV 2 ikke skal drive med egenproduksjon innen underholdningssjangeren. Derfor lager TV 2 nyhetsstoff, sport og aktualitetsprogrammer som God Morgen Norge internt, men må kjøpe inn underholdningsprogrammer og serier fra andre.

Les mer om de største produksjonsselskapene i Norge og TV-formatene de produserer:


Hvordan få jobb i bransjen?

Superbowl, Melodi Grand Prix og Oscar-utdelingen er blant verdens største TV-produksjoner målt i antall seere. Har du noen gang tenkt på hvor mange mennesker som er involvert i å lage disse showene? Slike produksjoner krever mange ulike folk i arbeid, og det er en forutsetning at de klarer å samarbeide på tvers av sine yrkesroller.

Her får du se hvordan en produksjonsleder i NRK planlegger en TV-produksjon av Sølvguttene (8 min).

Hvis du ønsker å jobbe i TV-bransjen, må du være villig til å begynne nederst på rangstigen, for eksempel som assistent. Du må være positiv, jobbe hardt og bygge gode relasjoner. TV-bransjen er bygget opp ganske hierarkisk, og det betyr at du må begynne et sted og jobbe deg oppover i systemet.

Mange ulike roller

I produksjonsmiljøet finnes det mange ulike yrkesveier. Noen roller krever at du er kreativ og utadvendt, andre deler av produksjonen trenger folk som forstår seg på logistikk eller tekniske detaljer.

Hva slags type er du?

Er du en som liker å være bak kamera, eller foretrekker du å være med i forarbeidet eller etterarbeidet av en produksjon?

Uansett rolle er det viktig at alle medarbeidere i en produksjon får konkrete arbeidsoppgaver og vet hva som kreves av dem.

Å lage en større TV-produksjon kan sammenlignes med en fotballkamp. Alle må yte sitt beste på den plassen de har fått tildelt, og lagkameratene må kunne stole 100 prosent på hverandre.

Læringsressurser

Underholdningsbransjen