Det samiske folket er et stolt folkeslag som i flere århundrer har levd nært knyttet til naturen. De har sitt eget språk, sin egen religion og sin egen kultur. De har levd i de nordlige delene av Norge, Sverige, Finland og Russland i århundrer, uavhengige av landegrenser og nasjonalitet.

Her er flyttsamer fra Alta i full gang med å fortelle historier.
Levemåter
Samene klarte å utnytte og høste av naturens rikdom på en unik måte, og de levde av det naturen gav. Samene hadde ulike levemåter alt etter hvor i landet de bodde. Fra Finnmark i nord til Susendal i sør finner vi samiske bosetninger. Samene hadde ulike levemåter alt etter hvor i landet de bodde.
Sørsamene
Sørsamene er en fellesbenevnelse på den samiske befolkningen som bor fra polarsirkelen i nord til Hedmark i sør. De samiske familiene som holdt til over dette store området, drev i all hovedsak med reindrift.

Samene har ulike kofter alt etter hvor de kommer fra. Her er det to sørsamer som har tatt på seg kofta fra sitt distrikt.
Marksamene
Marksamene etablerte seg lengst nord i Nordland og sør i Troms. De drev med tamreindrift og hadde sommerbeite langs kysten av Norge, og de forflyttet seg med reinen til innlandet i Sverige om vinteren. Etter hvert etablerte de seg fast, blant annet i Skånland i Troms. Der drev de jordbruk, fedrift og noe reindrift.
Sjøsamene
Sjøsamene hadde havet som sitt virke. De fleste sjøsamene hadde en fast boplass der de også drev med husdyrhold. Sjøsamene bodde langs kysten av Finnmark og så langt sør som til Nordland.
Flyttsamene
Flyttsamene har tilhørighet på Finnmarksvidda. Sommerbeitet er i Birtavarre fra mai til oktober, og vinterbeitet på vidda fra november til mai. Hovednæringa til flyttsamene er reindrift.
Lulesamene
Lulesamene kom til Norge på grunn av hungersnød i Sverige, og bosatte seg fra Salten og nordover til Ballangen i Nordland. De som bodde ved havet drev jordbruk og fiske, mens de som bodde i innlandet drev reindrift, pelsdyrdrift, jakt og innlandsfiske.

Lulesamer kledd i lulesamiske kofter.