Tyske tropper rykket inn i Norge 9. april 1940, og kongen og regjeringen Nygaardsvold flyktet nordover. Tyskerne ønsket at kongen skulle godkjenne Vidkun Quisling fra Nasjonalt samlingsparti som ny statsminister i Norge, men dette sa Kong Haakon 7. nei til.

Tyske tropper okkuperer Norge
Tidlig på morgenen den 9. april 1940 ble det tyske krigsskipet Blücher senket i Drøbaksundet. Det norske forsvarets senkning av Blücher utsatte Hitlers plan om å okkupere Norge, med et døgn. Dette ga kongefamilien og regjeringen tid til å flykte nordover i landet og derfra videre til England og USA.
Da Kongen og regjeringen forlot Oslo 9. april, forsøkte Vidkun Quisling å overta makten ved et statskupp. Han holdt en radiotale hvor han utropte seg selv til statsminister.
Kongen nekter å samarbeide
Den 10. april hadde kongefamilien med følge kommet fram til Trysil. Tyskerne sendte en utsending til Trysil med krav om å innsette Quisling som ny statsminister. Saken ble tatt opp med Kongen i statsråd og resulterte i en kongelig resolusjon som Kongen og statsminister Nygaardsvold skrev under. I denne resolusjonen nektet Haakon 7. å gi etter for det tyske kravet.

Etter krigen ble Quisling arrestert og dømt til døden for landssvik. «Kongens nei» ble brukt som dokument 1 i landssviksaken mot ham. De røde anmerkningene du ser på dokumentet, er fra tida da bevisene i saken ble samlet inn.
«Kongens nei» blir følgelig regnet som et av Norges viktigste dokumenter i nyere norsk historie.