Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Film og filmklipp

Å forme ut fra et helt trestykke

Når du skal lage bruksting, må du tenke form og funksjon. Her viser vi hvordan du kan forme et produkt ut fra et helt trestykke eller ut fra ei rirkule. Knut Ivar Sørheim tar deg med i prosessen med å lage ei treskei, og Ove Stødle skaper en trekopp av ei rirkule.

FooterHeaderIconFooter iconLK20

Treskei i bjørk

Bjørk er et hardt materiale som ikke gir smak. Når Knut Ivar Sørheim skal lage ei treskei, starter han med å hogge ut hovedformen og fortsetter med spantekniv. Hulrommet former han ved hjelp av en skeikniv og håndtaket med en spikkekniv. Til slutt pusser og oljer han skeia.

Trekopp laget av ei rirkule i bjørk

Duodji er det tradisjonelle, samiske håndverket og kunsthåndverket. En del av samisk kulturarv er å skape bruksgjenstander i naturmaterialer. I filmen viser Ove Stødle hvordan han utformer en trekopp, eller en guksi som det kalles på samisk, ut fra ei rirkule.

Rirkule

Ei rirkule er en utvekst på trestammen. Vedfibrene i rirkuler er vridd og slynget om hverandre. Veden får en hard og vakker struktur som egner seg godt for treskjæring. Ei rirkule blir også kalt ei kåte.

Trær tilhører grunneieren. Dersom du vil skjære rirkuler av friske trær, må du ha grunneierens tillatelse.

Kilde

Sunding, P., Aarnes, H. & Reusch, M. (2015). Kåter. I Store norske leksikon. https://snl.no/k%C3%A5ter

Sist oppdatert 14.05.2021
Skrevet av Inger Gilje Sporaland

Læringsressurser

Teknikker i trearbeid