Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Struktur og tekstur

Struktur betyr oppbygning. Det kan være hvordan et materiale er satt sammen, for eksempel treets årringer. Tekstur er overflatevirkningen eller stoffligheten til et materiale. Vi kan for eksempel oppleve overflater som myke, glatte, ru eller hårete.

FooterHeaderIconFooter iconLK20

Struktur

En form eller et produkt er som regel satt sammen av flere små eller store deler. Struktur betyr oppbygningen av eller sammenhengen mellom delene.

Dersom du sager et tre, vi du kunne se årringene. Strukturen i et materiale forteller om måten det er bygd opp på. Du kan også skape en struktur ved å bearbeide materialer, for eksempel ved å flette tråder til et teppe.

Nærbilde av gult perlestrikk. Foto.

I perlestrikk skaper vekslingen mellom rette og vrange masker struktur i tekstilet. Samtidig blir det en variasjon i overflaten som skaper tekstur.

Tekstur

Tekstur er hvordan en overflate ser ut eller føles. Alle overflater har tekstur. Du kan for eksempel oppleve en form eller et produkt som myk eller hard, blank eller matt, glatt eller ru. Ved å bruke kontraster kan du skape oppmerksomhet.

Taktil tekstur

Taktil tekstur er hvordan en overflate føles når du tar på den.

Keramikkfliser med ulike teksturer. Foto.

Her har studenter fra Høgskolen i Volda jobbet med å skape ulike teksturer i keramikk. Hvis du kunne ta på de ulike overflatene, ville du ha opplevd at flisene har forskjellig taktil tekstur.

Visuell tekstur

Visuell tekstur er hvordan en overflate ser ut. Det kan være en illusjon. Du kan for eksempel tegne noe på et glatt papir og få det til å se loddent ut.

Maleri av et blåmalt soverom med seng, et lite bord og to stoler.

Soverom i Arles av Vincent van Gogh (1889)

Et eksempel på hvordan en kan skape visuell tekstur er maleriet Soverom i Arles. Det er laget av den verdenskjente, nederlandske kunstneren Vincent van Gogh i 1889. Van Gogh er kjent for å ha modernisert maleteknikker. Han jobbet med å uttrykke ulike stemninger gjennom, blant annet, å eksperimentere med tekstur.

Dette var et tydelig brudd med tradisjonelle teknikker brukt av tidligere malere som jobbet med å framstille virkeligheten så realistisk som mulig.

Se og vurder

En nålevende kunstner, Roy Lichtenstein, har malt sin egen versjon av Soverom i Arles.

Hva vil du si kjennetegner teksturen i maleriet hans?

Sist oppdatert 18.05.2020
Tekst: Inger Gilje Sporaland, Ellen Johansen og Anita Neby (CC BY-SA)

Læringsressurser

Form