Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Form og funksjon

Utseende henger sammen med hva en gjenstand skal brukes til. En stol skal være behagelig å sitte i og samtidig ha god form. Funksjon beskriver bruksmåte, altså hvordan et produkt fungerer. En lenestol kan f. eks. reguleres til liggestilling, mens en kontorstol kan tilpasses høyden på et skrivebord.

FooterHeaderIconFooter iconLK20FooterHeaderIconFooter iconLK06
Fargerike lenestoler. Foto.

Form og funksjon

Jobber du med design må du starte med å finne ut hva produktet skal brukes til. Noen gjenstander kan ha flere funksjoner, og andre ingen.

Vi fortsetter med en stol som eksempel: Hvordan den skal brukes er avgjørende for utformingen. Stolen kan ha rette eller myke, avrundede former. Den kan oppleves streng eller innbydende. Utrykket påvirkes også av fargene og materialene. En designer må få form, farger og materialer til å fungere sammen og samtidig ta hensyn til bruksområdet.

I dag kan vi beundre gamle gjenstander som ble laget på gårdene. Redskaper ble for eksempel utviklet etter den funksjonen de skulle ha. De ble gitt en form som har vunnet fram etter flere hundreårs erfaring. Vi står altså igjen med det essensielle, og kan oppleve formen som både riktig og vakker.

Høvel med trespon. Foto.

Ulike tider og ulike kulturer har sitt formuttrykk. En stol har en helt annen utforming i dag enn for 100 år siden, men den fyller samme funksjon. Form skal følge funksjon, og god funksjon kan være vakkert i seg selv. Derfor er dekor unødvendig. Men vi ser at vi også har behov for å leke oss med form og farge. Vi henter inspirasjon fra fortiden og ulike kulturer og smelter dette sammen til et moderne uttrykk.

Presentasjon av formuttrykk

I presentasjonen under kan du utforske ulike formuttrykk ved å klikke på elementene.

Sist oppdatert 18.01.2019
Tekst: Inger Gilje Sporaland (CC BY-SA)
Rettighetshaver: NRK

Læringsressurser

Form