Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

MS – sykepleie ved ernæring

Problemer med å få i seg mat og drikke kan på sikt føre til feilernæring og underernæring.

FooterHeaderIconFooter iconLK06

En MS-pasient kan ha problemer med å svelge, og trenger da moset mat for å unngå at maten setter seg fast i halsen.

Muskelskjelvingene øker når pasienter med MS utfører målrettede bevegelser, og derfor kan det være vanskelig å spise selv.

Enkelte MS-pasienter opplever også nedsatt matlyst.

Helsepersonalet må observere vekt og allmenntilstand.

Det har vært forsket en del på kostholdet til MS-pasienter. En forskningsstudie viste at MS-pasienter som fikk et kosthold bestående av økt mengde fiskeoljer (tran), antioksidanter, tilskudd av vitamin B og C, økt inntak av frukt og grønnsaker, samt mindre sukker og mettet fett, fikk et bedre sykdomsforløp. Å redusere inntaket av alkohol, kaffe og te hadde en positiv effekt – i tillegg til å slutte å røyke.

Det er også anbefalt at måltidene er jevnt fordelt gjennom døgnet.

Sist oppdatert 15.11.2018
Tekst: Birgit Flaten (CC BY-NC-SA)

Læringsressurser

Hva innebærer helhetlig omsorg og pleie ved sykdom?

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
MenuBook

Fagstoff

MenuBook

Oppgaver og aktiviteter