Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Fotball

Fotball er et spill med to lag der det er om å gjøre å lage flere mål enn motstanderen. Fotballen har sine røtter fra lagspill med ball i fra gamle sivilisasjoner (flere hundre år f. Kr.). Sporten fortsatte i ulike former.

FooterHeaderIconFooter iconLK06
Norge scorer. Foto.
Landskamp Norge-Tyskland damer

Fotballens utvikling

Den første organiserte fotballen ble spilt i Storbritannia i siste halvdel av 1800-tallet. Der ble det utarbeidet standardiserte regler og stadig flere herreklubber så dagens lys. Fotball har utviklet seg til å bli en verdensidrett, med stor utbredelse i alle verdensdeler.
Norsk herrefotball kom for alvor i gang tidlig på 1900-tallet. Internasjonalt har herrelandslaget ikke de helt store merittene å vise til. «Bronselaget» fra OL i 1936 er det eneste norske herrefotballaget som har fått medalje i internasjonale mesterskap.
Kvinnefotballen gjorde sitt inntog i 1970-årene. Norge har vært et foregangsland for kvinnefotball, som også etter hvert har fått stor utbredelse i alle verdensdeler. Det norske damelandslaget har vunnet flere internasjonale mesterskap, blant annet VM i 1995 og OL i 2000.

Sist oppdatert 05.02.2018
Tekst: Kolbjørn Ekker, Jan Bolle og Oddbjørg Vatn Slapgaard (CC BY-NC-SA)

Læringsressurser

Fotball