Hopp til innhold
Utsnitt fra filmen Æsegudenes rike.
SharedResourceDelte ressurser

Dokumentarfilm

Æsegudenes rike

I Æsegudenes rike blir vi kjent med noen av de fremste æsene, eller gudene, innenfor norrøn mytologi.

Norrøn mytologi

Norrøn mytologi var den gudelæren som var utbredt blant folk i Norden i førkristen tid. Gudene hadde makt og kunnskap, men var ikke allmektige og allvitende. Akkurat som menneskene kjempet de og elsket, eller ble lurt og søkte visdom.

Gudene bor i Åsgard, som er plassert i sentrum av Midgard, hvor menneskene bor. Åsgard er en borg beskyttet av tykke murer. Midt i Åsgard har gudene plantet et tre, Yggdrasil. Dette treet strekker seg ut og favner hele verden. Det sies at så lenge Yggdrasil er grønt og frodig, vil verden bestå.

Gudegalleriet

Odin er den mektigste og klokeste av æsene, og er far til blant andre Tor og Balder. Odin er beskrevet som kunnskapens og visdommens gud. For å få denne kunnskapen ofrer han det ene øyet sitt for å kunne drikke av kunnskapens brønn (Mimes brønn). Tor er Odins sønn, og den mektigste guden etter Odin. Han råder over været og opprettholder verdensordenen. Derfor har han også fått rollen som krigsgud, i likhet med sin far, Odin.

De kvinnelige gudinnene, kalt åsynjer, er også viktige i norrøn mytologi. Odins ektefelle Frigg kjenner skjebnen til alle mennesker. Åsynjen Frøya er den viktigste, vakreste og mest ettertraktede skikkelsen i norrøn mytologi. Hennes ansvarsområde er erotikk, kjærlighet, fruktbarhet og død.

Vanskelig å sette i bås

Loke er en skikkelse som er vanskelig å sette i bås. I norrøn mytologi opptrer han både som venn og fiende av gudene. Han blander blod med Odin, bor i Åsgard og hjelper gudene ut av vanskeligheter.

Han er også i slekt med æsenes motstandere, jotnene, og han står bak drapet på Odins sønn, Balder. Dette fører til at Loke blir fanget av æsene og bundet fast i en hule. Over ham ligger en orm som spytter gift, slik at Loke skjelver i smerte og lager jordskjelv. Når verdens undergang, Ragnarok, står for tur, kjemper Loke seg fri for å sloss mot æsene.

Sist oppdatert 25.08.2020
Tekst: Mairi Macdonald (CC BY-SA)
Rettighetshaver: Norgesfilm AS

Læringsressurser

Undervisningsfilm