Hopp til innhold
Tre aboriginske menn sitter og spiller tradisjonelle didgeridoo og slaginstrumenter foran et bål i den australske ørkenen. Foto.
SharedResourceDelte ressurser

Dokumentarfilm

Gurrumul

Denne dokumentarfilmen gir oss et unikt innblikk i aboriginsk kultur og musikk. Gjennom Michael Hohnen, også kalt Gurrumuls “hvite bror”, blir vi bedre kjent med mannen og den vakre stemmen som har bygd en musikalsk bro mellom aboriginere og resten av verden.

Om filmen

I en verden der selveksponering og profilering er blitt oppskrift på suksess, gjør urfolksartisten Gurrumul det motsatte av hva man bør gjøre for å lykkes i musikkbransjen. Han vil ikke snakke med media og ønsker ikke å turnere over lengre perioder. Han blåser i berømmelse, og snakker nesten ikke med publikummet sitt.

Likevel blir denne sjenerte musikeren en verdenssensasjon. Gurrumul og hans musikk blir løftet frem av musikalske storheter som Elton John, Sting og Quincy Jones. Han treffer president Barack Obama og andre kjente personligheter. Musikken hans vinner priser over hele verden, og konsertene blir utsolgt på kort tid.

Kulturkollisjon

Berømmelsen er likevel svært utfordrende. Gurrumul vet at USA er nøkkelen til hans musikkarriere. Det planlegges en større turne. Alle konsertene blir utsolgt. Men så dukker han ikke opp til turnestart. Gurrumul er hjemme med familien sin og ønsker ikke å dra.

Dersom berømmelsen går på akkord med hans kultur og tro, så vil han ikke delta. - Vi har ulik oppfatning av tid. Aboriginerne bryr seg ikke om fremtiden, de tenker på dagen i dag, sier produsenten hans Michaen Hohnen og bekrefter at Vesten heller må lære å imøtekomme Gurrumul, enn at Gurrumul og hans folk må bli som oss.

Musikk som språk og brobygger

Gurrumuls største ønske er at man skal høre på musikken, ikke løfte frem ham som person. - Mine ord betyr ingenting så lenge jeg ikke synger, sier han i dokumentaren.

Hans musikk har bidratt til at verden får større kjennskap til aboriginsk musikk, ikke minst didgeridoo, eller Yidaki som det tradisjonelle blåseinstrumentet blir kalt i aboriginsk kultur.

Sist oppdatert 04.02.2020
Tekst: Mairi Macdonald (CC BY-SA)
Rettighetshaver: Norgesfilm AS

Læringsressurser

Urfolk