Hopp til innhold
En silhuett av en aboriginer som står på toppen av en utbrent bil i den australske villmarken. Foto.
SharedResourceDelte ressurser

Kildemateriale

Walkabout

Den moderne sivilisasjonen i møte med uberørt natur. Kan disse to fungere sammen i fremtiden? Ikke ifølge denne klassikeren fra 1971, signert regissør og fotograf Nicolas Roeg.

Handling

Walkabout er en historie om et ungt britisk søskenpar som blir forlatt i den australske villmarken da faren begår selvmord.

Med liten sjanse for å overleve, finner en ung aboriginer dem mens han går gjennom sin rituelle Walkabout. Dette er en seks måneders reise hvor gutten skal lære å overleve i den farlige ørkenen alene. Han avbryter sin egen walkabout, eller overgangsrite, for å lære søskenparet hvordan de kan overleve ute i naturen.

Om filmen

Filmen ble nominert til Gullpalmen for beste film ved filmfestivalen i Cannes i 1971. Filmen er basert på en roman av James Vance Marshall.

Det amerikanske publikum måtte i sin tid ta til takke med en fem minutter kortere versjon av filmen. Dette på grunn av en scene der den 14-årige storesøsteren, spilt av den 17-årige skuespilleren Jenny Agutter, bader naken i et vann. Denne nakenscenen ble tatt ut. Originalversjonen ble først tillatt i 1997, 26 år etter premieren.

Bærekraftig utvikling

Hovedtemaet i filmen er forholdet, eller misforholdet, mellom sivilisasjonen og naturen, og hvordan disse to til stadighet jobber mot hverandre.

Filmen har av kritikere og anmeldere blitt tolket som en kritikk mot det vestlige industrielle samfunnet, og hvordan mennesket har ødelagt naturen og dyrelivet til fordel for asfalt, betong og maskiner.

Symbolikk

Walkabout har flere bibelske referanser. For eksempel scenen der slangene henger i et tre over barna i en liten ørkenoase. I Første Mosebok lurer slangen Eva til å spise den forbudte frukten fra Kunnskapens tre. Gud straffer deretter Adam og Eva og deres etterkommere med et liv i synd, utenfor paradis.

Filmens symbolbruk kan åpne for flere diskusjoner. For eksempel om slangen i filmen er et symbol på det industrialiserte samfunnet.

Sist oppdatert 03.02.2020
Tekst: Mairi Macdonald (CC BY-SA)
Rettighetshaver: Norgesfilm AS

Læringsressurser

Urfolk