Hopp til innhold
Viktoriansk kvinne i svart kjole og kyse står ved et piano på en strand. Jente i hvitt sitter på pianoet. Foto.
SharedResourceDelte ressurser

Kildemateriale

Piano

En kvinne reiser med sin datter og sitt elskede piano til New Zealand for å gifte seg med en mann hun aldri har møtt. Han vil ikke ta pianoet hjem, og en nabo som eier lukrativ eiendom overtar pianoet. Dermed følger en byttehandel og et trekantdrama ingen aner følgene av.

Handling

Piano utspiller seg på 1850-tallet. Den stumme skotske kvinnen Ada, sammen med datteren og sitt dyrebare piano, sendes til New Zealand etter at Ada har blitt giftet bort til nykolonialisten Alistair. Den nye ektemannen nekter å ta med pianoet hennes, som står igjen forlatt på stranden.

Ada inngår en avtale med en analfabet, en tatovert nabo som har valgt å leve som maori. Hun får pianoet tilbake hvis hun gir ham pianotimer – én tangent for hver øving. Mannen viser seg å være mer interessert i Ada enn pianospilling. Byttehandelen utvikler seg til noe langt mer enn bare en handel, og trekantdramaet er et faktum.

Regissør Jane Campion vant det meste av priser for denne filmen. Den tok blant annet med seg tre Oscarstatuetter for beste manus, beste kvinnelig hovedrolle (Holly Hunter) og for beste kvinnelige birolle, som Anna Paquin vant, kun 11 år gammel. I tillegg vant Jane Campion, som første kvinnelige regissør, Gullpalmen i Cannes for denne filmen.

Maoriene

I Piano utfordrer Campion den viktorianske livsstilen med tilstedeværelsen av en helt annen kultur, maoriene. Maoriene er et urfolk som lever på New Zealand og snakker maorisk. De kommer opprinnelig fra Polynesia.

Selv om maoriene ikke er hovedfokuset i Piano, er de sterkt tilstede gjennom filmen og dens hovedpersoner. Inkludering av de maoriske karakterene og språket deres, Te Reo, er utvilsomt viktig i filmen.

Men Campions versjon av maori-kulturen har også fått kritikk, blant annet for å stort sett presentere en bekymringsløs maori-stereotype. Den viser heller ingenting om de kjente New Zealand Land Wars som oppsto omtrent på samme tid som hovedkarakterene Ada og datteren ankommer New Zealand på 1850-tallet. Krigene ble stort sett utløst av at maorienes land ble solgt til kolonistene. Rundt to tusen maorier og europeere ble drept som følge av disse krigene.

Sist oppdatert 05.02.2020
Tekst: Mairi Macdonald (CC BY-SA)
Rettighetshaver: Norgesfilm AS

Læringsressurser

Urfolk