Hopp til innhold
Utsnitt fra filmen Stone of Destiny.
SharedResourceDelte ressurser

Spillefilm

Stone of Destiny

Stone of Destiny forteller den sanne historien om den dedikerte Ian Hamilton og hans studentvenner som prøver å gjennomføre det perfekte kupp – som en gave til det skotske folk. Og gaven? Å frakte en 400 kilos tung stein over grensa til Skottland.

Om filmen

Julaften 1950. Nasjonalisten Ian Hamilton og hans venner prøver å stjele tilbake selve symbolet på skotsk frihet og uavhengighet gjennom flere århundrer, the Stone of Destiny (også kalt the Stone of Scone). Denne tunge steinen ble opprinnelig brukt i forbindelse med kroning av monarkene i Skottland. I 1296 ble steinen tatt fra skottene og lagt til Westminster Abbey i England for kroning av de engelske, og senere også de britiske, monarkene. Skottene har likevel aldri glemt at steinen ble tatt fra dem. Etter hvert som misnøyen med det engelske styret økte blant befolkningen i nord, ble the Stone of Destiny et viktig symbol for skottenes kamp for uavhengighet.

I rene Olsenbanden-stil prøver Hamilton og hans gjeng under iskalde omstendigheter å lure britiske myndigheter for å få steinen tilbake til dens hjemland, Skottland. Det skal vise seg å være vanskeligere enn de hadde trodd.

Filmen om nasjonalisten Ian Hamilton er basert på hans egne memoarer, og den virkelige Hamilton har også en liten rolle i filmen. Han spiller den gretne, gamle mannen som passerer to av studentene på parkeringsplassen omtrent 36 minutter ut i filmen. Selv om noen av scenene er lagt til for å oppnå en dramatisk effekt, skal det meste i filmen ha skjedd i virkeligheten.

Nasjonalisme

Det er ingen hemmelighet at forholdet mellom England og Skottland har vært betent gjennom mange år. Kampen for skotsk uavhengighet har stått, og står fortsatt, sterkt i Skottland. Likevel valgte flertallet i Skottland å fortsatt bli i Storbritannia i en nasjonal folkeavstemning i 2014.

Bare to år etter, i 2016, velger Storbritannia å forlate EU i en ny folkeavstemning, populært kalt Brexit. Dette har på ny satt fart på kravene om skotsk uavhengighet. Skottlands befolkning stemte nemlig i Brexit et klart og tydelig ja til å fortsatt bli i den europeiske union (62 prosent), og mange skotter føler seg dermed presset av storebror England til å forlate en union som flertallet ønsker å være i.

Sist oppdatert 21.06.2019
Skrevet av Mairi Macdonald
Rettighetshaver: Norgesfilm AS

Læringsressurser

Identitet

Kildemateriale