Hopp til innhold

Kortfilm

Å vokte fjellet

Kortfilmen Å vokte fjellet (2012), regissert av Izer Aliu, er en kompakt etisk fortelling om forholdet mellom to brødre, og om det å brått bli voksen. Filmen er spilt inn i Makedonia, i byen Radusha, med lokale skuespillere. Dette bidrar til å skape en autentisk og troverdig fortelling.

Handlingen

Familiens lam har stukket av, og i en familie der naturalhusholdning er et levebrød, er dette et stort tap. Faren i familien, som oppdrar sine to gutter med mye autoritet og lite ømhet, sender guttene av gårde på leit etter lammet. Men leteaksjonen i det makedonske fjellandskapet byr på utfordringer de to guttene ikke helt er forberedt på. Det blir en farefull ferd som setter deres unge manndom på prøve.

Priser

Å vokte fjellet har vunnet både Amanda-pris i Haugesund, Gullstolen på kortfilmfestivalen i Grimstad og publikumsprisen for beste kortfilm på CineEast film festival i Luxembourg, i tillegg til at den vant hovedprisen på Chicago internasjonale barnefilmfestival i 2013.

Om regissøren

Izer Aliu (1982–) er en multinasjonal filmskaper. Han er albansk, født i Makedonia, og har bakgrunn fra både Sverige og Norge. Han fikk raskt anerkjennelse som filmskaper da Å vokte fjellet, eksamensfilmen hans på regilinja på Filmhøgskolen i Lillehammer, vant en rekke priser.

I 2014 regisserte han kortfilmen Det gode livet, der borte, og i 2016 kom spillefilmen Hunting flies, begge filmer med handling lagt til Makedonia, og begge filmer som har fått gode kritikeromtaler.

Sist oppdatert 21.08.2020
Skrevet av Heidi Mobekk Solbakken

Læringsressurser

Filmanalyse