Hopp til innhold

Film og filmklipp

Flere redaksjonelle yrker

På desken blir nyhetsstoffet bearbeidet og sammenstilt. Researchernes jobb har vært å få fakta på bordet og kvalitetssikre informasjonen, og fotografene har levert bildemateriale. Nyhetsverten formidler innholdet til publikum.

Intervju med redigerer Linn Gjerstad i Bergensavisen

Desk og redigerer

Ulike redaksjoner har ulike yrkessammensetninger. Mange store avishus har egne personer som sitter på «desken». Her jobber redigererne. De går over tekstene og bildene journalistene og fotografene har produsert, før de publiseres. De bestemmer gjerne sammen med redaktøren eller vaktsjefen hvilke saker som skal få førstesideplass, og hvilke saker som skal få mindre plass. De retter på journalistenes språk, forbedrer gjerne titler og ingresser og kutter nyhetstekster bakfra hvis de er for lange.

Tarjei Leer-Salvesen har jobbet som researcher både i NRK Brennpunkt og i Fædrelandsvennen.

Researchere, fotografer og nyhetsverter

I større fjernsynsredaksjoner er det vanlig å ha flere researchere, eller gravejournalister. De jobber med å finne fram til aktuelt bakgrunnsstoff i forbindelse med gjester og å sjekke fakta i ulike saker.

Både film- og stillbildefotografer er svært viktige yrker i nyhetsbransjen. De er helt sentrale når det gjelder formidling av sakene nyhetsredaksjonen jobber med.

Nyhetsvert, eller nyhetsanker, som det også kalles, leser nyhetene på fjernsyn og i radio.

I tillegg til disse yrkene finnes det en rekke andre yrker knyttet til redaksjonelt arbeid. Mange redaksjoner har grafiske designere, illustratører, deskreportere og andre yrker i sin stab.

Sist oppdatert 07.03.2017
Skrevet av Ragnhild Risholt Kleppe

Læringsressurser

Journalistikk

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?