Hopp til innhold

Oppgave

Bruk Ittens fargesirkel til å lage fargepaletter

Her skal du eksperimentere med ulike fargevalg og lage flere versjoner av en plakat. Bruk Ittens fargesirkel som utgangspunkt til å finne fargepaletter. Prøv ut hva slags virkning de ulike fargesammensetningene kan gi.

Åtte fargepaletter: monokromatisk, analog, komplementær, triade, utvidet komplementær, firklang, trend fra nettside, søkeord: birthday. Illustrasjon.

Her er eksempler på hvordan oppgaven med fargepaletter kan løses. Fargene brukes så videre i en plakat.

Lag fargepaletter

Start med å lage fargepaletter ved hjelp av Ittens fargesirkel. For å løse oppgaven kan du gjerne benytte deg av nettsteder som Adobe Color eller Coolors, som kan gjelpe deg med å generere fargepaletter etter ulike parametre. Lag følgende fargepaletter, med fem farger i hver:

  1. Monokromatisk fargesammensetning: Velg farger som tar utgangspunkt i én kulør (farge), men som kan blandes ut med svart, hvitt og grått.

  2. Analog fargesammensetning: Velg farger som harmonerer fordi de ligger nær hverandre i fargesirkelen og likner hverandre.

  3. Komplementærkontrast: Velg to farger som står rett overfor hverandre i fargesirkelen. Prøv deg fram både med rene, mettede farger og med komplementærkontrast som er dempet ved å blande den ene eller begge fargene med svart, hvitt eller grått.

  4. Triade: Velg tre farger som står like langt fra hverandre i fargesirkelen og danner et triangel. Lag en palett med rene, mettede farger før du demper triaden ved å blande en eller flere farger med svart, hvitt eller grått.

  5. Utvidet komplementærkontrast: Her velger du de to fargene som står på hver side av komplementærfargen i fargesirkelen. Også her kan du dempe fargevalget ved å blande en eller flere farger med svart, hvitt eller grått.

  6. Firklang: Velg fire farger som ligger like langt fra hverandre i fargesirkelen, eller fire farger som er plassert som et rektangel. Også her kan du dempe fargevalget.

  7. Trendfarger: Finn en fargepalett på ett av de nevnte nettstedene i oversikten over fargerpaletter, som er populær eller "trender" for tida.

  8. Temabasert søk: Søk på et tema og finn en fargepalett som dukker opp når du søker på temaet.

Bruk en av fargepalettene dine i en plakat

Plakat med teksten "think positive" over et stort plusstegn. Foto.

Denne plakaten kan du bruke til å løse oppgaven.

Finn en plakat med en CC0-lisens som gir deg tillatelse til å bearbeide andres materiell, eller bruk en av plakatene på nettsiden Creative Commons.

Velg ei målgruppe og bruk den fargepaletten du mener vil kommunisere best med den valgte målgruppa. Prøv gjerne ut flere av fargepalettene i plakaten.

Du kan om ønskelig utvide fargepaletten med flere farger, men hold deg innenfor den typen fargepalett du har valgt.

Vurder hvordan de ulike fargene virker på hverandre. Begrunn hvilke fargevalg du mener vil treffe målgruppa di.

Bunke med ensfargede ark i turkist, rosa, oransje, lilla, hvitt og mørkeblått. En binders er festet til de to øverste arkene. På det øverste arket står det "Norsk Litteraturfestival, Sigrid Undset-dagene, Lillehammer", tjuende til tjuefemte mai 2014. Grafikk.

Du kan laste ned forsiden til programmet for Norsk Litteraturfestival og bearbeide fargevalget.Sist faglig oppdatert 14.04.2022
Skrevet av Inger Gilje Sporaland og Ellen Johansen

Læringsressurser

Grafisk design

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter