Hopp til innhold

Fagartikkel

Digital mobbing

Digital mobbing kjennetegnes av at den som mobber er anonym. Negativ omtale spres raskt på Internett og i sosiale medier .

Mobbing er et problem på flere digitale arenaer. Du kan finne ufine og usaklige kommentarar i nettaviser og diskusjonsfora, i e-poster og SMS-er, og i sosiale medier som Facebook, Instagram og Snapchat.

Lettere å mobbe anonymt

Mange mener at en av grunnene til at digital mobbing er så utbredt, er at det er liten fare for å bli stilt til ansvar for det så lenge du er anonym. Det kan også være at man ikke helt forstår virkningen av ordene sine. I den digitale verden er kommentarene vanligvis ikke fulgt av ansiktsuttrykk, kroppsspråk og tonefall. Når det er så mye kontekst som mangler, dikter vi opp mye rundt det som står skrevet. Da kan en negativ kommentar virke sterkere enn den er ment.

Fagerjord har selv erfart dette i e-postdiskusjoner, der han synes at de som sender e-post, virker mer aggressive enn de som er til stede i rommet. Psykologer sier at ting kan oppleves mer ondskapsfulle enn de er ment, men at digital kommunikasjon også kan oppleves unyansert den motsatte veien. Det er lett å bli forført og forelsket, fordi man gjerne dikter opp følelser som ikke kommer fram i den skrevne teksten.

Internett og sosiale medier som mobbeverktøy

Forskeren Danah Boyd mener at det er tre forhold som gjør Internett og sosiale medier til et fryktelig skummelt mobbeverktøy. For det første er publikum usynlig. Har du 300 følgere på Instagram, greier du ikke å huske alle. Hvis du publiserer noe som er ment for de 10–12 personene du kommuniserer mest med, kan likevel alle de 300 følgerne dine lese det.

For det andre kan alt kopieres med et tastetrykk og sendes videre. På denne måten kan informasjon bli spredd lynraskt og være umulig å fjerne. Du må nesten regne med at det du publiserer på Internett, aldri blir borte.

For det tredje sier Boyd at ettersom alt kan søkes opp på Internett, kan alle finne hemmeligheten din dersom den først ligger der. Til sammen blir disse tre faktorene skumle. Det du hadde ment at noen få skulle få se, kan plutselig hele verden ta del i. Mange har smertelige erfaringer med dette hver dag.

Rykter førte til ungdomsopptøyer

Instagram er et bildedelingsprogram som en kan legge inn på smarttelefonen. Det finnes eksempler på at jenter helt ned i 13–14-årsalderen har blitt hengt ut med navn, bilder og sexrykter på Instagram.

I Göteborg utløste sexrykter som ble spredt på Instagram, opptøyer ved en av byens videregående skoler. Flere hundre ungdommer var mobilisert via sosiale medier. En 17 år gammel jente fikk først skylden for å ha lagt ut bildene. Resultatet ble at hele familien måtte flytte til hemmelig adresse. Politiet pågrep seinere en 15-åring som mistenkt i saken.

Nora Mørk i samtale med journalist. Foto.

Håndballspilleren Nora Mørk er en av få som har valgt å anmelde saken etter at nakenbilder av henne ble spredt i sosiale medier. Det er viktig å ta til motmæle mot seksuell trakassering, også i sosiale medier.

Nakenbilder florerer på Snapchat

I avisene kan vi lese at nakenbilder florerer også på Snapchat. Snapchat har vært den raskest voksende sosiale bildedelingstjenesten på mobiltelefon. Hver dag blir det utvekslet mange millioner snapchatbilder eller videoer. Den største brukergruppen er ungdom i alderen 13–24 år. En av grunnene til Snapchats voksende popularitet er at bildene eller videoene blir borte etter maks 10 sekunder, tilsynelatende. Derfor hender det at unge sender nakenbilder av seg selv via denne tjenesten. Det viser seg imidlertid at det er enkelt for mottakeren å ta kopi av bildene før de forsvinner.

Slett meg

Datatilsynets rådgivning for deg som føler deg krenket på nett.

Du bestemmer

Slå tilbake mot de som mobber andre på Internett

Sist faglig oppdatert 31.01.2018
Skrevet av Marte Lindstad Næss
Rettighetshaver: Amendor AS

Læringsressurser

Mediebruk og mediepåvirkning

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Kildemateriell