Hopp til innhold
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Øvelse

Éi sak – to standpunkter

Tre år gamle Silje fikk en tebirkes av mamma Lisbeth R. under handleturen på supermarkedet og spiste den opp. Ute på gata ble mamma stanset og stemplet som butikktyv. Hun hadde nemlig glemt å betale for tebirkesen.

Oppgave

Les avisartikkelen ”Treåring spiste ’tyvegodset’” nedenfor.

 • Beskriv kort og objektivt hendelsen som har utløst konflikten.
 • Hva er kjøpmannens standpunkt, og hvilke argument bruker han?
 • Hva mener kunden om saka, og hvilke argument bruker hun til sitt forsvar?
 • Hvordan ville du ha dømt dersom du satt i Konfliktrådet? Skriv en tekst på ei til ei og ei halv side der du presenterer saka og grunngir dommen din.

Treåring spiste 'tyvegodset'

Det var under en handletur til butikken at Silje fikk en tebriks for å roe seg. Da mamma Lisbeth kom til kassa med varer for 800 kroner, glemte hun at datteren hadde spist opp tebriksen. Ute på gata ble de to stanset av en butikkontrollør og måtte bli med på kontoret. Nå skal småbarnsmoren møte butikkeieren i Konfliktrådet på grunn av tebriksen til åtte kroner. Lisbeth sier til Sandefjords Blad at hun aldri kommer til å sette sine bein mer i denne butikken.

Lisbeth raser mot behandlingen både i butikken og seinere. – En stjeler vel ikke en tebriks til tolv kroner når en samtidig handler for tusen kroner, sier hun og forstår ikke hvorfor kjøpmannen forfølger saken når hun like etter besøket på supermarkedskontoret gikk i kassa og betalte de resterende åtte kronene. Gjennom de ti årene barnehageassistent Lisbeth har handlet i denne butikken, har hun lagt igjen rundt regnet mellom 600 000 og 700 000 kroner.

Kjøpmann Reidar L. sier derimot til avisa at det er kunden, og ikke forretningen, som har gjort en feil. – For oss er alle tyverisaker like, sier han. Tidligere meldte han all nasking til politiet, men nå går sakene til Konfliktrådet. – Jeg ønsker å møte de som stjeler i butikkene mine, ansikt til ansikt, sier han til Sandefjords Blad. Han hevder at han ikke ønsker å lage oppstyr, men retter samtidig kritikk mot barneoppdragelsen han mener Lisbeth står for. – Ungene må lære hvem som eier varene i butikkene. I dette tilfellet har den lille jenta fått en ting uten at mora har betalt. Barna lærer ikke nok om moral, mener butikkeieren.

Sist oppdatert 11.01.2019
Skrevet av Marion Federl

Læringsressurser

Argumentasjon

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

 • TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

  Argumentasjon i gamle reklameannonser

 • TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

  Er dette gode argumenter?

 • TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

  Åpen eller skjult argumentasjon?

 • TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

  Tvilsomme argumentasjonsknep

 • TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

  Éi sak – to standpunkterDu er her

 • TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

  Argumentasjon og retorikk – hva kan du?

Kildemateriale