Hopp til innhold
SharedResourceDelte ressurser

Kortfilm

Hilbes biigá

Det er lite som er «typisk samisk» ved Hilbes biigá. Likevel speiler denne kortfilmen ung samisk virkelighet i dag. Filmen har blitt vist på en rekke filmfestivaler rundt i verden og vunnet flere priser.

Handling

Femten år gamle Máigon og hennes bestevenninne, Ánne-Sire, lever i en liten bygd på den arktiske tundraen. Det er sommer, midnattssola skinner, og nettene er natteløse.

Den noe naive Máigon utfordres av den mer erfarne Ánne-Sire til å debutere seksuelt. Máigon føler seg presset, men hun har sin egen plan: en roadtrip til Sverige, men ikke uten risiko. Hilbes biigá er en pønkete roadmovie om vennskap, seksualitet, grenser, press og ikke minst lengsel.

Hilbes biigá har flere likhetstrekk med den svenske spillefilmen Fucking Åmål fra 1998, av regissør Lukas Modysson. Fucking Åmål skildrer ungdomsmiljøet i et lite tettsted i Nord-Sverige.

Vennskap og sjalusi

Regissør Marja Bål Nango og filmen hennes har i tillegg vunnet flere priser, blant annet debutantprisen Skårungen under Tromsø filmfestival 2015. Juryen mente filmen var modig, med temaer som berører ungdom:

«Årets Skårunge har klart å skape et modig og direkte portrett av vennskap og sjalusi. En film som tar opp store og komplekse tema, og viser indre følelser i tilsynelatende små øyeblikk i livet. Årets vinner får også uerfarne skuespillere til å gi energiske opptredener og liv til karakterene.»
(Lysnes, 2015)

Kilde

Lysnes, G. K. (2015). Hun er kåret til årets Skårunge. Hentet 12. februar 2020 fra https://www.itromso.no/kultur/article10540601.ece

Sist oppdatert 21.06.2019
Skrevet av Tina Andersson
Rettighetshaver: Norgesfilm AS

Læringsressurser

Samisk og kvensk litteratur og kultur

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?

Læringssti

Fagstoff

 • SubjectMaterialFagstoff

  Hjertespråket

 • SubjectMaterialFagstoff

  Hvorfor kontekstualisere tekster?

 • SubjectMaterialFagstoff

  Samisk litteratur

 • SubjectMaterialFagstoff

  Kvensk litteratur

Oppgaver og aktiviteter

Kildemateriale

 • SharedResourceDelte ressurser

  Čurves munnje! Rop til meg!

 • SharedResourceDelte ressurser

  Tre samiske dikt

 • SharedResourceDelte ressurser

  Hilbes biigáDu er her