Hopp til innhold

Litterære tekster

Arrangert ekteskap

Innlegget "Arrangert ekteskap" er et svar på Christine Kohts kåseri "Ordnede forhold", som stod i A-magasinet 7. januar 2011.

LK06
Indisk brud

Innlegget er skrevet av Guri Børrehaug Hagen fra Oslo og født i 1947. Hun er tekstforfatter og har i mange år jobbet med informasjon og reklame og som bibliotekar. Børrehaug Hagen har også gitt ut mange ungdomsbøker, dikt og noveller, og i tillegg dramatisert hørespill for NRK.

Arrangert ekteskap

Det er godt Christine Koht ikke er fra India eller Pakistan, og at hun ikke har barn hun skal arrangere ekteskap for. Dette blir nok ikke bare gjort av kjærlighet og omsorg fra velmenende foreldre, men noen ganger på bekostning av barnet for å sikre ære og status.

Skal brudgom eller brud hentes fra foreldrenes hjemland, er det en tragedie. Hensikten er ofte det motsatte av kjærlighet – grådighet og tvang. Foreldrene ofrer sitt barn for izzat (ære). Og disse ulykkelige unge, som kanskje studerer på universiteter og høgskoler, tvinges til å gifte seg med unge mennesker uten utdannelse (enkelte er analfabeter), som i tillegg har sin kultur, som er helt annerledes enn vår. Dessuten vet vi nå at ekteskap mellom slektninger øker risikoen for skader og misdannelser hos barna de får. Da snakker vi ikke lykke, men svært alvorlige problemer. Er det dette Christine Koht kaller ordnete forhold? Jeg anbefaler at hun leser boka Bare en datter av Sarita Skagnes, så tror jeg ikke hun vil se med blide øyne på arrangerte ekteskap lenger.

Dessuten, knallforelskete, unge og kåte i Norge gifter seg sjelden med én gang. De har frihet til å prøve ut forholdet i praksis før de inngår ekteskap. Det er sannelig det største man kan gi unge mennesker. Vi har hatt nok av halvarrangerte "misjonsekteskap" i Norge tidligere, der unge mennesker måtte gifte seg for å få leve med sin elskede. Det ble nok ikke bare lykke av dét heller.

Sist oppdatert 24.01.2019
Skrevet av Guri Børrehaug Hagen

Læringsressurser

Ordna forhold?