Hopp til innhold

Oppgave

Paneldebatt: Kulturkampen

Hva kan defineres som norsk kultur i dag? Dette er i peioder et hett tema i den politiske debatten. Sett deg inn i standpunktene, og delta i et rollespill der du selv opptrer som debattant.

LK06
Bilde av en muslimsk liten jente med hidjab som står foran det norske flagget.

Ved årsskiftet 2012/2013 startet FrP-politiker Christian Tybring-Gjedde en debatt om "det norske" ved å sende inn et spørsmål til daværende kulturminister Hadia Tajik (AP). Spørsmålet han sendte inn, var dette:

I de senere årene har det vært diskutert flittig i ulike medier om hva norsk kultur inneholder og innebærer. Kulturministeren er landets øverste ansvarlig for kultur, og jeg ønsker derfor å vite hvordan statsråden definerer norsk kultur, og i hvilken grad hun mener det er viktig for landet å verne om og beskytte vårt lands kultur og tradisjoner?

Spørsmålet hans skapte en debatt, både om hva man kan kalle for typisk norsk, og om det er legitimt å stille et slikt spørsmål til en kulturminister. En del mente at det eksisterte et skjult rasistisk motiv bak Tybring-Gjeddes spørsmål. Hadia Tajik, en anerkjent norsk politiker, har muslimske foreldre fra Pakistan. Var det dette som motiverte Tybring-Gjedde til å stille spørsmålet til kulturministeren?

I NRK-programmet Dagsnytt 18 møtte Christian Tybring-Gjedde daværende leder i Unge Venstre, Sveinung Rotevatn, til debatt om hva som er typisk norsk. Se debatten mellom Rotevatn og Tybring-Gjedde: Kulturkampen

Les også Hadia Tajiks svar på hans opprinnelige spørsmål: Skriftlig spørsmål fra Christian Tybring-Gjedde (FrP) til kulturministeren

Sommeren 2017 kastet også Ola Borten Moe, daværende nestleder i Senterpartiet, seg inn i debatten:

Ja til Norge

Paneldebatt – Hva er typisk norsk i dag?

Klassen deles inn i grupper som setter seg inn i ulike tekster om det å være norsk i dag. Hver gruppe skal delta i debatten som representant for en person eller interessegruppe. Før debatten starter, er det viktig å sette seg godt inn i perspektivet til den eller de som gruppen representerer.

Eksempler på roller:

 • Christian Tybring-Gjedde (FrP)
 • Hadia Tajik (AP)
 • Sveinung Rotevatn (V)
 • Ola Borten Moe (SP)
 • ansatte i reklamebyråer som lager reklame for Bergans, Aker Solutions, Freia og Synnøve Finden
 • en kjent norsk sportsutøver
 • kong Harald
 • en representant for Den norske turistforening
 • en representant for et norsk selskap som selger Norges-reiser til utenlandske turister

Velg én elev til ordstyrer.

Husk å følge reglene for god debattkultur!

Dere skal diskutere spørsmålene:

 1. Finnes det noe "typisk norsk" i dag?
 2. Hva er i tilfelle "unorsk"?
 3. Hvorfor har det opp gjennom historien vært så viktig å definere noe som typisk norsk?
 4. Om du skulle presentert Norge for en utlending som vet lite om landet, hvordan ville du presentert landet og oss som bor her?
Sist oppdatert 16.08.2017
Skrevet av Heidi Mobekk Solbakken

Læringsressurser

Fortellinger om det norske

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Kildemateriale