I mange familier der barn utsettes for omsorgssvikt, er det ikke synlig utenfra. Det er derfor svært viktig å ha kjennskap til risikofaktorer og hva en skal se etter for å avdekke dette.

Barn er forskjellige og reagerer på forskjellige måter når de har det vondt.
Noen barn som er utsatt for omsorgssvikt reagerer med å bli rampete og umulige, de kan trekke seg unna andre, bli asosiale og vanskelige å få kontakt med. Dette gjelder særlig dem som har vært utsatt for vold. Andre kan bli overlydige og lærer dermed ikke å ta vare på seg selv. De kan lett bli misbrukt av andre.
Noen trekker seg unna og blir de usynlige barna som det er lett å overse. De blir ofte ensomme og har vanskelig for å skaffe seg venner.
Det er også barn som blir ukritiske til andre. De kommer fort i kontakt med fremmede, har ingen sperrer og blir ofte utnyttet.
Barn som er utsatt for grov omsorgssvikt, har ofte en forsinket utvikling. Det kan blant annet gi seg utslag i veksthemming og sen språkutvikling. Angst og depresjon er svært vanlig. Når barn kommer i puberteten, kan vanskene forsterke seg, og faren for selvskading og selvmordsforsøk er stor.
Det at et barn er deprimert, trenger ikke alltid å være tegn på at det er utsatt for overgrep. Det er viktig å huske at det kan være andre årsaker som ikke har sammenheng med overgrep. Noen barn er mer sensitive enn andre, og depresjonen kan skyldes andre forhold.
Utfordringer til deg
- Hvorfor er det viktig å kjenne til risikofaktorene for omsorgssvikt?
- Gir alle barn de samme signalene på at de har det vondt?
- Lag en oversikt over vanlige tegn på omsorgssvikt.
- Lag en tekst om omsorgssvikt til et av bildene.