Hopp til innhold

Fagartikkel

Vanskelig å finne noen

Den svenske professoren, forfatteren og sexologen Lotta Löfgren-Mortenson antar at alle mennesker, også de med utviklingshemming, ønsker kjærlighet og seksualitet, men muligens på forskjellige måter.

LK06
To som holder hverandre i hendene. Foto.

En hånd å holde i

– Et menneske som er sterkt utviklingshemmet, trenger kanskje bare kroppskontakt. Moderat utviklingshemmede kan nok ha glede av å være nakne sammen som par. Jeg kjenner et par med
moderat utviklingshemming. De har levd sammen i mange år. Han har tatt på brystene hennes, men jeg tror det stopper der.

Det er personer med svak eller lett utviklingshemming som ønsker og er i stand til å ha et seksualliv som også omfatter samleie. Det er imidlertid ikke så lett å få til. Mennesker med utviklingshemming går sammen i barnehagen, de fortsetter i samme klasse når de begynner på skolen, og når de blir voksne og skal flytte hjemmefra, havner de i samme bolig. Kanskje har de også samme arbeidsplass. Alle de utviklingshemmede i en liten by blir som en stor søskenflokk.

– Det er jo ingen spenning da, slår sexologen fast.

En av de store utfordringene for ungdom med utviklingshemming blir altså å treffe noen som de kan fatte interesse for. Men for de fleste finnes ingen møteplass hvor de kan regne med å treffe en aktuell partner som ikke allerede er innlemmet i den store flokken av emosjonelle søsken. Da er det kanskje ikke så rart at 95 prosent av alle utviklingshemmede lever alene hele livet.

Sist oppdatert 31.01.2019
Skrevet av Karin E. Svendsen, Fagbladet

Læringsressurser

Seksualitet hos barn og unge