Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Norges astma- og allergiforbund: Mat og matvareoverfølsomhet

Unormale reaksjoner på mat, såkalt matvareoverfølsomhet, rammer mange barn og en god del voksne. Vi skiller mellom allergiske reaksjoner på mat og overfølsomhet overfor bestanddeler i maten.

FooterHeaderIconFooter iconLK06
forskjellige typer frukt og grønnsaker. Foto

Ved matvareallergi angriper kroppens immunforsvar proteiner fra maten som den opplever som farlige inntrengere. Selv små spormengder av maten som ikke tåles, kan være nok til å utløse en allergireaksjon. Reaksjonene kommer vanligvis raskt etter inntaket av matvarene og kan i noen tilfeller være alvorlige.

Ved andre typer matvareoverfølsomhet er ikke immunsystemet involvert, men symptomene som oppstår, kan ligne allergireaksjonene. De kommer litt langsommere, er mindre alvorlige og er avhengige av mengde mat som er spist.

Betegnelsen intoleranse brukes ofte på tilstander der det observeres en matvarereaksjon uten at det vises på laboratorietester. Det finnes mange former for matvareoverfølsomhet, eller matintoleranse, som det også kalles.

Kilde: naaf.no
Naaf.no oppdaterer sidene sine kontinuerlig.

Sist oppdatert 13.12.2018
Tekst: Astma- og Allergiforbundet (CC BY-NC-SA)

Læringsressurser

Kost og ernæring

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter