Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Norges diabetesforbund: Hva er rett kosthold?

Uavhengig av hvilken type diabetes man har, har kostholdet innvirkning på blodsukkernivået, kolesterolverdiene og blodtrykket. Folk med diabetes må derfor, som en del av egenbehandlingen, spise ekstra sunt.

FooterHeaderIconFooter iconLK06

forskjellige typer frukt og grønnsaker. Foto

Maten bør inneholde

  • mye fiber i form av grove kornprodukter, grønnsaker og frukt
  • mindre fett fra kjøtt og meieriprodukter og mer fett fra fisk og plantekilder
  • mye karbohydrater, men lite rent sukker

For å få en god blodsukkerregulering er det en fordel at maten fordeles på flere måltider utover dagen, slik at det ikke blir få og dermed store måltider.

En regelmessighet i hverdagskosten gjør det lettere å finne en god balanse mellom blodsukker og medikamenter.

Mange personer med diabetes må ta ekstra hensyn til kosten fordi de er overvektige, har høyt blodtrykk eller for mye fettstoffer i blodet. Har man ikke disse problemene, er det stort sett matens effekt på blodsukkeret man trenger å tenke på.

Det finnes to typer diabetes:

  • Ved type 1-diabetes mangler insulin i kroppen, og man må alltid ta insulin med sprøyter.
  • Type 2-diabetikere har insulinproduksjon i kroppen, men insulinet virker dårlig i forhold til behovet. Mange med type 2-diabetes regulerer blodsukkeret godt nok med mosjon og riktig kost. Andre trenger i tillegg blodsukkersenkende tabletter eller insulin.
  • Det er store forskjeller mellom type 1- og type 2-diabetes og mellom ulike behandlingsmåter, men en bra kost vil alltid gi et godt grunnlag for god blodsukkerregulering. Individuelle forskjeller kan være store, slik at det som er riktig for en person, ikke nødvendigvis passer for en annen.

Av Linn Elise Frenningsmoen

Kilde: diabetes.no
Diabetes.no redigerer fagstoffet sitt kontinuerlig.
Sist oppdatert 13.12.2018
Tekst: Diabetesforbundet (CC BY-NC-SA)

Læringsressurser

Kost og ernæring

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter