Hopp til innhold

Fagartikkel

Mat for ungdom

Kost har særlig stor betydning for utviklingen i perioder hvor kroppen endrer seg mye. Ungdommens utvikling er avhengig av et godt kosthold, og som voksen kan du veilede de unge i kostholdsspørsmål.

Paprika, salt og bananer. Foto.

Det er viktig med regelmessige og næringsrike måltider for ungdom. Sukker og mettet fett er et problem for en del ungdommer mens andre har et sunt kosthold.

I ungdomsalderen er noen svært aktive og trenger ekstra energi. Andre ungdommer blir passive og bruker mye tid på tv og data, og disse har behov for et kosthold som forebygger fedme.

I ungdomsskolealderen er det en tendens til at matpakke er "ut". Det er vanskelig å motivere ungdommene til å ta med matpakke til skolen. Det økende behovet for å markere selvstendighet og uavhengighet fra foreldre og andre voksne gir seg blant annet utslag i opposisjon mot matpakken. Mange legger turen innom kiosken eller butikken og kjøper "boller og brus" i friminuttene.

Under fanen "Relatert innhold" finner du retningslinjer for skolemåltidet. Denne vil hjelpe deg når du skal sette sammen skolemåltidet.

Utenom skolen kan du få et medansvar for de unges kosthold, som i ungdomssklubber og på ulike arrangementer. De samme kostrådene gjelder der som i skolen.

Utfordringer til deg

  1. Gå til skolekantinen. Hva tilbyr den av mat og drikke?
    Vurder tilbudet, og kom med forslag til sunne alternativer du ville solgt i kantinen.
  2. Lag en liste med forslag til hvordan man kan redusere sukkerinnholdet i kostholdet til ungdom.
  3. Hva bør tilbys som drikke i skolen?
  4. Oppsøk en ungdomsklubb, se hva som serveres av mat der, og vurder tilbudet.
Sist faglig oppdatert 22.11.2018
Skrevet av Guri Bente Hårberg og Gro Nedberg Grønlid

Læringsressurser

Kost og ernæring

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter