Hopp til innhold

Fagstoff

Mat på tur. Sulten i friluft

De fleste har erfart at mat og drikke smaker ekstra godt på tur og ute i frisk luft. Mange barnehager drar regelmessig på tur med barna. Det gir gode opplevelser for både små og store. Tur og utflukter innebærer ofte at måltidene skjer innenfor andre rammer enn ellers.
  • Lag en huskeliste over alt som må tas med på turen av mat, drikke og utstyr, avhengig av hva slags måltid dere skal ha.
  • Gjør mest mulig klart før dere går. For eksempel: Skjær opp frukt og grønnsaker og oppbevar det i tette bokser eller plastposer.
  • Matlaging på bål trenger ikke alltid bety pølser. Et bålstativ med rist kan være en god investering.
  • På kalde dager kan det være godt med noe varmt å drikke. Kakao kan brukes av og til, og også solbærtoddy en sjelden gang. Vær bevisst på sukkermengde og blandingsforhold. Varm suppe kan også tas med på termos.
  • På varme dager: Husk å ta med rikelige mengder med vann dersom dere ikke kan fylle opp underveis. Vannet holder seg lenger kaldt dersom du legger de fylte flaskene i fryseren en tid før dere går, eller fyller kaldt vann på termoser.
  • Dersom barna trenger litt påfyll underveis, kan knekkebrød, oppskåret frukt og grønnsaker og nøtter eller mandler brukes. Det gir raskt litt ny energi.
  • Vær konkrete overfor foreldrene når det gjelder turmat. Hvis dere for eksempel skal lage grønnsaksuppe, kan alle barna ta med en grønnsak hver.

Mat og drikke på tur bør også være sunn og god, og generelt gjelder de samme rådene som for måltider i barnehagen. Det kan likevel være nyttig å ha noen egne rutiner for planlegging og gjennomføring av måltider i friluft. For naturbarnehager, friluftsbarnehager og andre spesielt interesserte kan det være nyttig å gå til flere kilder for å finne råd og tips om måltider ute.

Kilde: Helsedirektoratet 2009

Helsedirektoratet oppdaterer sidene sine kontinuerlig.

CC BY-NC-SASkrevet av Helsedirektoratet.
Sist faglig oppdatert 13.12.2018

Læringsressurser

Kost og ernæring

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter