Hopp til innhold

Fagstoff

Friluftsliv og mat

Å ta barna med på tur og spise matpakken ute er forholdsvis vanlig i barnehager og skoler. En del barnehager er friluftsbarnehager, og der er barna er mye ute. En del skoler har faste utedager. Maten er en viktig del av turopplevelsen, og barn og unge bør få oppleve at turmat er noe mer enn pølser med brød.

Barn spiser fisk fra en rund treplate. Fiskens hode og hale er på hver siden av treplaten. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Barn og ungdom har svært ulik bakgrunn når det gjelder å ferdes ute. Det betyr at barn og foreldre må orienteres om utedager og om hva som forventes av dem når det gjelder klær og mat.

Du bør øve deg på å pakke en tursekk som inneholder det du trenger med tanke på hvor dere skal, hvor gamle barna er, og hvilken årstid det er. Som barne- og ungdomsarbeider må du også kjenne til reglene for ferdsel i utmark. De finner du under nøkkelordet «friluftsliv».

Det er best om du velger mat og drikke som alle barna kan spise og drikke. Av og til må man likevel ta med annen mat til noen barn som av helsemessige eller religiøse grunner ikke kan spise det samme som de andre.

Hva du velger av mat og drikke, er også avhengig av hvor langt du skal bære sekken, og av om barna skal bære noe selv, eller om den voksne skal bære all mat og drikke. På lange turer der barn og ungdom skal bære mat og drikke selv, kan det være lurt å velge energirik mat som veier lite.

I barnehagen og på skolen er det ofte hektiske dager, og det er derfor viktig å finne gode rutiner og ikke planlegge for avanserte ting.

Utfordringer til deg

 1. Tenk deg at du har planlagt en tur i skogen med en gruppe barn.
  • Hva inneholder tursekken av mat og drikke?
  • Hva annet må du ha i sekken for å lage og spise dette?
  • Hva kan forberedes før du drar?
  • Hva kan barna være med på å forberede og lage? (Tenk på ulike aldersgrupper)
 2. Del dere i grupper, og planlegg turmat for
  • ulike årstider
  • ulike reisemål
  • ulike aldersgrupper
  Prøv ut forslagene når dere er på tur.
 3. På tur har barn og unge de samme behovene for mat som de kan spise, som ellers. Det betyr at du må kjenne til om nokon av barna har behov for tilrettelegging av kosten på grunn av
  • helse, for eksempel allergi
  • kultur eller religion, for eksempel muslimsk kosthold
 4. Se på oppskriftene i oppgave 2.
  Er det noen av disse rettene som ikke kan spises av alle barna?
  Kan rettene tilpasses slik at alle kan ete dei?
 5. Ta kontakt med ulike barnehager og skoler i nærområdet. Finn ut hva de bruker til turmat, og hvilke rutiner de har når de er på tur med barn.
CC BY-NC-SASkrevet av Gro Nedberg Grønlid og Guri Bente Hårberg.
Sist faglig oppdatert 21.11.2018

Læringsressurser

Kost og ernæring

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter