Hopp til innhold

Fagstoff

Hva er kjemiske bindinger?

Kjemiske bindinger er tiltrekkende krefter mellom atomer, ioner og molekyler.
Molekylmodell som viser to molekyler som tiltrekkes av hverandre. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kjemiske bindinger

Kjemiske bindinger er de kreftene som holder atomer, ioner og molekyler sammen. Kreftene oppstår når motsatte ladninger tiltrekkes av hverandre. Dette gjør at grunnstoffene kan kombineres på mange ulike måter og gi oss ulike forbindelser som vann, DNA, enzymer, plast, karbondioksid og mange millioner andre.

Molekylmodeller av vannmolekyler hvor den negativt ladde delen av vannmolekylene er knyttet til den positivt ladde delen i andre vannmolekyler. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Sterke bindinger

Bindingene mellom atomer eller ioner er sterke bindinger. Vi deler dem inn i tre typer:

  • ionebinding

  • elektronparbinding

  • metallbinding

Når metaller gir fra seg elektroner til ikke-metaller, dannes det ionebindinger. Stoffene blir ioner, og de motsatte ladningene tiltrekkes av hverandre. Ett eksempel er natriumklorid, der positive natriumioner og negative kloridioner holdes sammen på grunn av de tiltrekkende kreftene mellom de motsatte ladningene.

Elektronparbinding oppstår når to ikke-metaller deler på elektroner, slik som i hydrogenmolekylet. Hvis atomene deler likt på elektronene, får ikke forbindelsen en ladning utad. Da blir forbindelsen upolar, slik som i oksygenmolekylet. Hvis ett av atomene trekker mer på elektronene, blir forbindelsen polar, slik som er tilfellet i vannmolekylet.

Metallbindinger finner vi i metaller, der positive metallioner tiltrekkes av en elektronsky som er felles for alle metallionene.

Ulike typer kjemiske bindinger: ionebinding, elektronparbinding, metallbinding og hydrogenbinding. I ionebindinger gir metallioner fra seg elektroner til ikke-metaller. I elektronparbindinger deler to ikke-metaller elektronpar. I metallbinding tiltrekkes positive metallioner av elektroner som deles. Hydrogenbindinger oppstår når hydrogen i ett molekyl tiltrekkes av negative ladninger i et annet molekyl. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Svake bindinger

Krefter som virker mellom molekyler, er svakere enn krefter som virker innad i molekyler. Vi kaller disse bindingene for svake bindinger. Disse bindingene er avgjørende for egenskapene til stoffer, slik som om de er i fast eller flytende form eller i gassform. Bindingene mellom vannmolekyler kalles hydrogenbindinger og er et eksempel på slike svake bindinger.

Relatert innhold

Kilder

Eikeseth, U. (2022, 31. mars). Kjemisk binding. I Store norske leksikon. https://snl.no/kjemisk_binding

Ystenes, M. (2019, 1. september). Metallbinding. I Store norske leksikon. https://snl.no/metallbinding

CC BY-SASkrevet av Thomas Bedin.
Sist faglig oppdatert 18.05.2023

Læringsressurser

Bindinger mellom atomer