Hopp til innhold

Fagartikkel

Reiselivsmedarbeider

Som reiselivsmedarbeider har du ofte tilgang til effektive søkeverktøy for reiselivsprodukter. Du har også kunnskaper som gjør at du kan hjelpe kundene dine med å klargjøre reisebehovene sine. I tillegg mestrer du verktøy som gjør at du raskt kan finne fram til alternative transport- og overnattingstilbud.

Arne arbeider på et reisebyrå. Ved hjelp av søkemotoren Supersaver henter Arne ut reisealternativer fra det globale reisedistribusjonssystemet Sabre. Sabre inneholder en stor database med detaljerte opplysninger om all verdens flyavganger, hoteller og leiebiler. Opplysningene i databasen oppdateres løpende slik at den alltid er à jour.

Arne registrerer kundenes ønskemål ved å fylle ut informasjon i følgende felt:

  • til og fra
  • avreise- og returdato
  • antall reisende i ulike kategorier (barn, voksne)

Søkemotoren henter deretter fram alle mulige reisekombinasjoner, med tilhørende priser og reisetidspunkter.

Når kundene ønsker hotell i tillegg til reisen, fyller Arne ut skjermbildet for hotellbestilling. Søkemotoren henter så fram alle hotellene som ligger ved reisemålet, og som er registrert i reiselivsdatabasen. Sammen med kundene går Arne gjennom de mest aktuelle alternativene.Når kunden har bestemt seg, skriver Arne inn kundens navn og betalingsinformasjon. I tillegg spør Arne om kunden ønsker reiseforsikring. Ønsker kunden å betale med kort, klargjør Arne kortterminalen og sørger for at kunden får kvittering.Det finnes millioner av alternative reisemål og hoteller og milliarder av mulige reisekombinasjoner. Det sier seg derfor selv at Arne ikke har mulighet til å gjøre dette arbeidet manuelt. Ved hjelp av reisebyråets IKT-løsning blir arbeidsoppgaven likevel svært overkommelig.

Forslag til øving

Planlegg en reise for en vennegjeng på til sammen fire personer. Dere skal til Dublin, eller et annet sted som dere selv velger, dere skal være borte i fem dager og ønsker å bo på et rimelig hotell.

Sist faglig oppdatert 04.03.2017
Skrevet av Gunnar Ottesen
Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS

Læringsressurser

Bruk av digitale verktøy

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter