Hopp til innhold

Spillefilm

Is-slottet

Tarjei Vesaas sin roman Is-slottet kom ut i 1963 og fikk året etter Nordisk råds litteraturpris. I 1987 ble romanen filmatisert av regissør Per Blom.

Filmdetaljer

År: 1987

Varighet: 1 time og 18 minutter

Sjanger: Drama, Romantikk

Regi og manus: Per Blom

Produsent: Lasse Glomm, Ola Solum, Gunnar Svensrud

Skuespillere: Line Storesund, Hilde Nyeggen Martinsen, Vidar Sandem, Merete Moen, Charlotte Lundestad, Urda Bratterud Larsen, Sigrid Huun, Knut Ørvig

Foto: Halvor Næss, Amund Prestegaard, Wenche Hovet

Klipp: Margit Nordqvist

Lyd: Håvard Rype

Opprinnelse: Norge

Filmomtale

Filmen handler om de to ungene jentene Siss og Unn og om vennskapet mellom dem. Unn har måttet flytte til sin «moster» etter at moren døde, og kommer som ny jente i klassen til Siss. Filmen åpner med at Siss besøker Unn.

På dette tidspunktet har vennskapet allerede utviklet seg til en dragning mellom dem, en fascinasjon. De åpner seg delvis for hverandre, og kler seg nakne for hverandre.

Siss sier også at hun har en hemmelighet som hun ikke har fortalt til noen: Hun tror ikke hun kommer til himmelen. Hvorfor, får vi ikke vite. Siss får plutselig kalde føtter når de står nakne og ser på hverandre, og de skilles med en litt uavklart stemning mellom seg.

Dagen etter klarer ikke Siss å møte Unn igjen. I stedet går hun inn i det store «is-slottet» som vinteren har laget.

Siss forsvinner. Unn er alene igjen med mange ubesvarte spørsmål og et følelsesmessig kaos. Filmen skildrer så videre Unns vei gjennom ensomhet, savn og begynnende voksenliv.

Sist oppdatert 24.01.2019
Skrevet av Heidi Mobekk Solbakken

Læringsressurser

Modernisme