Hopp til innhold

Oppgave

Oppgaver til romanserien Min kamp

Seksbindsromanen Min kamp er fortellinga om forfatterens liv og kamp fra barneår på Tromøya, via ungdomstid og studenttilværelse i Kristiansand og Bergen, og fram til hans nåværende liv som småbarnsfar i Malmö.

Karl Ove Knausgårds (1968–) ambisiøse seksbindsverk Min kamp (2009–2011) har skapt debatt i den norske offentligheten. I romanserien skriver han svært utleverende og ærlig om sitt eget liv. Han forteller om hendelser fra oppveksten, han bretter ut sine to ekteskap, og han skriver nærgående om forholdet til sine barn og sin avdøde far.

Til tross for at romanene helt klart har en biografisk innfallsvinkel, insisterer Knausgård på å kalle utgivelsene for romaner. Min kamp-prosjektet har blitt stemplet som "uetisk judaslitteratur" og synliggjør svært tydelig hva som kan skje når grensene mellom hva som er fiksjon, og hva som er virkelighet, utfordres.

En postmoderne forfatter

Knausgårds prosjekt kan også plasseres i en postmoderne tradisjon. Dagens globale medievirkelighet er preget av utforsking og problematisering av kunstens forhold til virkeligheten. Mange av de nye postmoderne sjangrene viser at man kan leike med og iscenesette virkeligheten, slik dette for eksempel gjøres i reality-serier på TV. De sprenger den tradisjonelle sjangerforståelsen og skaper en såkalt pseudovirkelighet – en tilsynelatende virkelighet.

Oppgaver

Knausgårds kamp

Ta utgangspunkt i videoen og lenkene og jobb med følgende oppgaver.

  1. Se videoklippet fra intervjuet med Karl-Ove Knausgård. Hvorfor var det viktig for ham å skrive Min kamp, og hvorfor var det så vanskelig å skrive bøkene?
  2. Les om Min kamp-prosjektet i introduksjonsteksten og i Språk- og litteraturhistorisk tidslinje. Hva er drivkrafta bak Knausgårds prosjekt i Min kamp?
  3. Hvorfor utgis bøkene som romaner og ikke biografier?
  4. Hvilke biografiske trekk kan man finne i bøkene?
  5. Hvilke skjønnlitterære trekk kan man finne?
  6. Hvordan problematiseres forholdet mellom fiksjon og virkelighet i prosjektet til Knausgård?
  7. I radiodokumentaren Tonjes versjon - Knausgårds ekskone snakker ut – ein radiodokumentar om å bli ein ufrivillig romanfigur får vi innblikk i hvordan Knausgårds ekskone opplever oppmerksomheten rundt romanprosjektet hans. Hvordan har denne prosessen vært for henne?
  8. Hvilken kritikk retter Tonje Aursland mot mediene og forlaget i denne dokumentaren?
  9. Hvilke svar gir Karl Ove Knausgård sin ekskone på hvorfor det er så viktig for ham å skrive disse romanene?
  10. Tonje Aursland problematiserer i dokumentaren Knausgårds versjon av bruddet mellom dem. Diskuter hvordan dette kan rokke ved romanens troverdighet som "sann".
  11. Hvilke kunstneriske argumenter mener du kan forsvare at Min kamp 1–6 blei utgitt som romaner?
  12. Hvilke etiske utfordringer ser du i et slikt prosjekt?
  13. Les fagteksten Fakta og fiksjon. Hvorfor blir det rettet kritikk mot spillefilmene Max Manus og Kon-Tiki?
  14. Finn eksempler på andre romaner og fiksjonsfilmer der karakterene eller historien er hentet fra virkeligheten.
  15. Diskuter i klassen: Hvor stor kunstnerisk frihet bør en forfatter eller en filmregissør tillate seg når han eller hun skildrer faktiske hendelser og mennesker som lever, eller har levd?
Sist faglig oppdatert 17.01.2019
Skrevet av Heidi Mobekk Solbakken og Jorunn Øveland Nyhus

Læringsressurser

Modernisme

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Kildemateriale