Hopp til innhold
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgave

Lag en lovlig god musikkvideo

Klarer du å skape en kreativ musikkvideo ved å hente “gratis” musikk og bilder fra internett? I dette oppdraget skal du øve deg i å finne klarert materiale og bruke det i egen produksjon.

FooterHeaderIconFooter iconLK20
Ungdom danser på gata. Foto.

Lek deg med bilder og musikk når du lager musikkvideo.

Oppdraget

Du skal skape en kreativ musikkvideo der noe av materialet har en eller annen form for Creative Commons-lisens (CC-lisens). Musikkvideoen skal være bygd rundt en låt som du finner og laster ned lovlig fra nettet. Bildene skal bygge opp under låtas budskap. Du velger selv om det ferdige uttrykket skal være kunstnerisk eller mer virkelighetsnært.

1. Start med litt research

Let på nett, og sjekk ut ulike musikkvideoer. Bli inspirert!

Her kan du se mange ulike musikkvideoer

Om musikkvideoen

Musikkvideoer brukes for å promotere musikk og har etter hvert blitt en egen kunstform med stor variasjon i uttrykksmåter. Produksjonen av musikkvideoer begynte for alvor på 1960-tallet, da populærmusikk ble en viktig del av kulturen og samtidig med at fjernsynet begynte å få stor utbredelse i Europa. I løpet av 1980-årene ble det utviklet et eget filmspråk for musikkvideo. I 1981 begynte MTV å sende i USA, som den første fjernsynskanalen som utelukkende sendte musikkvideoer. I dag ser vi musikkvideoer stort sett på internett, og YouTube er blitt en viktig distribusjonskanal.

2. Bli bedre kjent med CC-lisensene

Alle som skaper et åndsverk, har opphavsrett til sitt eget verk. Noen ganger vil du imidlertid tillate at materialet ditt kan brukes av andre. Da kan du merke bildene, videoene eller musikken din i en eller annen form for Creative Commons-lisens. Creative Commons-lisenser gir deg i ulike grader mulighet til dele dine verk med andre og til å bruke andres verk.

Tenk over

  • Hvilke nettsider kjenner du til der du kan laste ned lovlig, delbart innhold?
  • Hvorfor har vi Creative Commons?

Se videoen om åpne lisenser for åpne læringsressurser for å lære mer om Creative Commons-lisenser.

3. Finn låta

Let på nett etter ei låt som fenger deg. Under ser du noen tips til nettsteder der du kan finne delbar, gratis musikk. Du kjenner kanskje til flere steder?

4. Let etter bilder

Du kan søke etter bilder og video som er merket med Creative Commons i et avansert Google-søk. På YouTube finner du innhold som er merket med Creative Commons under filter i søkefunksjonen.

Det kan være krevende å finne klarerte bilder og video. Husk at du også kan produsere egne opptak. Kanskje du vil filme noen som synger og danser? Eller mangler du andre bilder som kan passe til låta? Her er det bare å utfolde seg kreativt!

5. Sett sammen og publiser arbeidet ditt

Til slutt skaper du musikkvideoen i redigeringen. Tenk på klipperytmen, og bruk gjerne fargekorrigering eller andre visuelle effekter.

Når du er fornøyd med videoen, finner du en kanal der det er naturlig å publisere arbeidet ditt.

Sist oppdatert 05.05.2020
Skrevet av Maren Aftret-Sandal

Læringsressurser

Etikk og lovverk 2

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Vurderingsressurs

Kildemateriale