Enten vi driver med idrett på høyt eller lavt nivå, er det viktig at vi er opptatt av å forebygge skader. Forebyggende trening gjør ikke bare at vi unngår skader, men også at skadene blir mindre omfattende hvis uhellet er ute. Utøvere som bruker kroppen på en måte som hindrer skader, utvikler gjerne en mer effektiv teknikk og klarer å yte mer.

Forebygging tar tid, men er effektiv trening
Forebyggende trening er spesielt viktig i idretter som tradisjonelt har mange skader. Håndballspillere pådrar seg for eksempel ofte alvorlige kne-, ankel- og skulderskader. Mange av disse kan få et mindre alvorlig omfang hvis utøveren følger de oppleggene vi skal vise her.
Mosjonsidrett kan også føre til skader, særlig hvis du blir for ivrig og trener mer enn kroppen tåler. Ta det med ro i begynnelsen av treningsøkta og tidlig i sesongen. Det tjener du snart inn igjen ved at du slipper belastningsskader senere og ikke må ta en ufrivillig pause fra treningen. En god regel er også å trene variert. På den måten unngår du å overanstrenge noen få deler av kroppen.
Dette lærestoffet er et utdrag av et materiale som Senter for idrettsskadeforskning har utarbeidet. Senteret driver blant annet nettstedene Klok av skade og Skadefri.