Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Film og filmklipp

Akuttbehandling av lårhøne

Har noen fått seg en skikkelig «lårhøne», gjelder det å starte akuttbehandlingen raskt. Det gjør rehabiliteringstida så kort og smertefri som mulig. Behandlingen går blant annet ut på å teipe og kjøle ned det skadde området etter det såkalte PRICE-prinsippet.

Akuttbehandling av «lårhøne».

Utførelse av akuttbehandlingen etter PRICE-prinsippet

Ha god bøy i hofte og kne når du legger på is og en kompresjonsbandasje rundt det skadde området. Lag en firkant av papir eller liknende og legg den over skadestedet. Den vil fungere som ekstra kompresjon, samtidig som den beskytter huden mot frostskader.

Legg en ispose over skadestedet og surr kompresjonsbandasjen rundt låret, slik at isposen holdes på plass. Strekk bandasjen videre rundt leggen slik at kneet blir bøyd. Denne stillingen gjør det mindre vondt å bøye og strekke kneet etter akuttbehandlingen.

Behold isen på i om lag 20 minutter og gjenta prosedyren så regelmessig som mulig hver tredje eller fjerde time de første døgnene. I perioden mellom nedisingene holdes beinet mer utstrakt, men ALLTID med kompresjonen på!

Opptrening

Når den akutte fasen er over og smertene har blitt mindre, kan utøveren så smått begynne å trene igjen, rolig og forsiktig. En halvtimes sykkeltur hver dag, med tøying av lårmuskelen etterpå, kan anbefales. For å komme lettere i gang igjen med treningen etter en «lårhøne» kan en teipe låret med en aktivitetsteip.

Les mer om akuttbehandling av lårhøneskade

Filer

Sist oppdatert 10.10.2018
Skrevet av Senter for idrettsskadeforskning

Læringsressurser

Idrettsskader

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter