Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Lårskader

Muskelskader i låret er svært vanlige i idretter som fotball, håndball, bandy og ishockey. Lårskadene kan deles inn i to typer: støtskader og strekkskader. Støtskader mot muskulaturen på forsiden og utsiden av låret («lårhøner») er vanlige i for eksempel fotball.

Lårskade

Akutte lårskader

Strekk- og støtskader kan ramme både forsiden og baksiden av låret. Det vanligste er likevel at støtskadene rammer forsiden («lårhøne») og strekkskadene baksiden («hamstringstrekk»).

Hamstringsstrekk

Styrketrening av hamstringmuskler

Styrketrening av hamstringmuskler

Hamstringmusklene består av tre ulike muskler. I likhet med all annen muskulatur er de rikelig utstyrt med blodårer. Når muskelfibrene rives over, ryker blodårene samtidig. Siden skaden skjer under full aktivitet, mens blodet strømmer til muskelen for fullt, vil blodet begynne å renne ut i muskulaturen med en gang.

En hamstringstrekk fører straks til sterke smerter. Det føles nærmest som om noe hogger til bak på låret, og utøveren må gi seg. Ofte vil utøveren bare klare å hinke videre mens han eller hun forsøker å bremse farten.

Støtskader («lårhøne»)

Støtskader mot lårmuskulaturen er vanlige i alle kontaktidretter. I fotball utgjør de opptil hver sjette skade. På samme måte som hamstringstrekk fører de øyeblikkelig til at det begynner å blø inne i muskelen.

Sykehistorien gjør diagnosen enkel å stille – et støt mot låret umiddelbart fulgt av smerter, etter hvert med betydelig hevelse og nedsatt funksjon. Etter et par dager kan vi vanligvis se bloduttredelser i underhuden nedenfor skadestedet.

Sist oppdatert 08.03.2018
Skrevet av Senter for idrettsskadeforskning

Læringsressurser

Idrettsskader

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter