Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Ankelskader

Akutte ankelskader («overtråkk») er idrettsskade nummer én. Hver femte idrettsskade er en ankelskade! Slike skader forekommer ikke bare i idrett: Ankelskader utgjør om lag 10 % av alle akutte skader som må behandles av lege. I Norge regner vi med at det oppstår om lag 400–500 ankelskader daglig, eller omtrent 150 000 hvert år.

Avslitt leddbånd i ankel

Avslitt leddbånd i ankel

Nyttig å vite om akutte ankelskader

Ankelskade. Illustrasjon.

Overtråkk

Den vanligste ankelskaden er en «overtråkkskade». Slike skader oppstår i forbindelse med stopp, vendinger, hopp eller landing der utøveren lander forkjært. I basketball og volleyball, der det er mye ankelskader, er den vanligste årsaken at en spiller lander på foten til en annen.

Fotball stiller i en særklasse. Her skjer det en rekke skader under taklinger. Som oftest blir spilleren truffet på innsiden av leggen eller foten, og ankelen vris innover akkurat idet spilleren skal til å legge vekt på den.

Hvilke strukturer som blir skadet inne i ankelen, kommer an på hvilken vei forstuingen skjer, og hvor stor kraften i støtet er. De aller fleste skadene oppstår ved at vi lander på utsiden av foten, slik at den blir rotert og vridd innover, som tegningen viser. Skader på innsiden er mer sjeldne. Når de skjer, skyldes det at ankelen roteres og blir vridd i motsatt retning.

Hva består skaden av?

På utsiden av ankelen har vi tre leddbånd, som alle er festet like under ankelknoken. I over halvparten av tilfellene er det bare det fremste leddbåndet som blir skadet. Hvis kreftene har vært store, for eksempel når en spiller lander oppå ankelen fra stor høyde eller løper på den med høy fart, kan det midtre – og en sjelden gang også det bakre – leddbåndet bli skadet.

Når et leddbånd rives av, blir også de mange blodårene inne i båndet revet. Da tar det ikke mange minuttene før det danner seg en betydelig blødning.

En leddbåndskade på utsiden fører derfor vanligvis til at beinet hovner opp foran og under ankelknoken på utsiden, mens en leddbåndskade på innsiden gir en tilsvarende hevelse under knoken der. Hevelsen kommer i løpet av få minutter og kan bli ganske kraftig. Etter noen dager vil vi ofte se bloduttredelser i huden i det skadde området. Etter hvert som blødningen brytes ned, går hevelsen tilbake, og huden får gradvis normal farge igjen.

Les mer om PRICE-behandling ved akutte ankelskader og eksentrisk treningsprogram for akillessmerter

Filer

Filer

Sist oppdatert 08.10.2018
Skrevet av Senter for idrettsskadeforskning

Læringsressurser

Idrettsskader

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter