Hopp til innhold
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Øvelse

Øvelser for å unngå lyskestrekk

Lyskestrekk er en svært vanlig idrettsskade og ofte årsak til skadeavbrekk. Med systematisk trening kan du gjøre mye for å minske risikoen for å få en slik skade.

Innhold i videoen

  1. Intro unngå lyskeskader - 00:00
  2. Lyskeoppvarming med strikk - 00:15
  3. Oppvarming med ball - 01:11
  4. Skyve og strekke benet - 01:42
  5. Skigang - 02:22
  6. Dype knebøy på brett - 02:53
  7. Press med partner - 03:20
  8. Benken - 03:47
  9. Uttøying - 04:10

Styrke- og balansetrening for hele kroppen

Det er fullt mulig å unngå lyskestrekk. Med treningsøvelsene vi viser her, kan du både varme opp og styrke lyskemuskulaturen og den stabiliserende muskulaturen rundt bekkenet.

Utøvere som har hatt strekkskader i lysken tidligere, bør gjennomføre programmet for styrke- og balansetrening etter «3–8»-regelen for å bli friske igjen. Det vil si at man trener tre ganger i uka i minimum åtte uker.

Disse øvelsene egner seg også til å trene opp styrke i mage-, rygg- og lårmuskulaturen, samt til å trene opp balansen. Her får du en fin anledning til å variere treningen. Bruk fantasien og det utstyret du har tilgjengelig, og tilpass øvelsene etter ditt eget nivå.

En strekkskade i lysken, muskulaturen på innsiden av låret eller de nedre delene av magemusklene kan oppstå helt plutselig. Den blir gjerne utløst når du sparker kraftig ut, eller når du bremser opp hardt etter en spurt. Men lyskestrekk kan også kjennes som en kronisk smertetilstand i skadeområdet.

Les mer om Nordic Hamstrings-program og treningsprogram for å unngå lyskeskader.

Filer

Filer

Sist oppdatert 04.10.2018
Skrevet av Senter for idrettsskadeforskning

Læringsressurser

Idrettsskader

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter