Hopp til innhold

Fagartikkel

Grep og fatning på innebandykølla

Måten vi holder kølla på, er helt avgjørende for å få god ballkontroll, og gir også det beste utgangspunktet for de tekniske bevegelsesoppgavene. Hvilken fatning vi har, kommer an på hvilken hånd vi liker å holde øverst på skaftet, og dermed hvilken side av kroppen vi fører kølla på.

To jenter som står og holder landhockeykøller.

Grep

Det vanligste er å holde øverst oppe på skaftet med den hånden vi skriver med. Den øverste hånden skal dekke enden på skaftet, slik at enden blir liggende rett over midtpunktet i håndflaten. Grepet skal være hardt og fast, men ikke låst. Den andre hånden plasseres i et løsere grep lenger nede på skaftet, slik at vi kan føre hånden opp og ned i ulike situasjoner. Fingrenes posisjon varierer ellers ut fra hvilken situasjon vi som spillere befinner oss i. Når alle fingrene slutter om skaftet, får vi større bevegelse i håndleddene. Da er det lettere å «fjære» når vi skal ta imot en pasning.

Fatning

Hvilken fatning vi har, kommer an på hvilken hånd vi foretrekker å ha øverst på kølla (og dermed hvilken side av kroppen vi holder kølla på). Er vi venstrefattet, har vi høyre hånd øverst, og kølla stikker ut til venstre for kroppen. Er vi høyrefattet, holder vi venstre hånd øverst, og kølla stikker ut til høyre for kroppen.

Sentrale momenter:

  • Hold skaftet øverst oppe med den hånden du skriver med.
  • Hold skaftet hardt og fast, men ikke i et låst grep.
  • Krummingen på kølla bør være den samme som spillerens fatning
Sist faglig oppdatert 30.10.2018
Skrevet av Eivind Tysdal og Marcus Nilsson

Læringsressurser

Innebandy

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter