Hopp til innhold

Fagartikkel

Avslutninger i innebandy

Det brukes to typer skudd mot mål i innebandy: dragskudd og håndleddsskudd. Presisjon, hurtighet på skuddavlevering og fart på ballen er avgjørende for om ballen går i mål. Defensivt forsøker forsvarende lag å dekke skuddene.

LK06
Skudd på mål i innebandy, foto

Offensive ferdigheter

Tre faktorer er viktige for at et skudd skal gå i mål: presisjon, hastigheten på skuddavleveringen (den tida spilleren bruker på å avfyre skuddet), og ballens hastighet.

Dragskudd

Når vi skal fyre av et dragskudd, fører vi kølla bak oss og drar den framover langs gulvet. Ballen har hele tida kontakt med køllebladet. Ved å presse kølla i gulvet oppnår vi en katapulteffekt når vi slipper opp og sender ballen av gårde. For å gi ballen stor fart skal en venstrefattet spiller starte skuddbevegelsen med å sette høyre bein i gulvet. Hvis en venstrefattet spiller i stedet setter venstrebeinet i gulvet, blir det et stegskudd.

Håndleddsskudd

Ved et håndleddskudd presser vi køllebladet fort mot gulvet før vi slår til ballen. Samtidig slipper vi opp og vrir håndleddet slik at kølla får ekstra kraft. Kølla får da en mindre pendelbevegelse, og det går raskere å skyte.

Presisjon

Presisjon er nødvendig for å treffe der vi vil. Det er ikke bare snakk om å treffe mål, men også om å treffe riktig sted i målet.

Hurtighet på skuddavleveringen

Hvis spilleren bruker kort tid på å avfyre skuddet, kommer det mer overraskende, og målvakten får mindre tid til å reagere. Dessuten blir det også vanskeligere for forsvarsspillerne å dekke skuddet.

Fart på ballen

Jo større fart skytteren klarer å gi ballen før den går i mål, desto kortere tid får målvakten til å reagere. Noen skyteteknikker egner seg bedre enn andre til harde skudd. Det ligger en motsetning i å skyte hardt og å ha en hurtig skuddavlevering. Grunnen er at jo lengre vandring kølla får, desto mer tid har vi til å overføre kraft til ballen.

Defensive ferdigheter

Å dekke skudd er en defensiv ferdighet som innebærer at vi greier å stoppe skuddforsøk fra motstanderlaget med egen kropp eller kølle. Viktige egenskaper her er offervilje, plasseringsevne og hurtighet.

Sist oppdatert 13.11.2018
Skrevet av Eivind Tysdal og Marcus Nilsson

Læringsressurser

Innebandy