Hopp til innhold

Fagstoff

Mørdeig/linsedeig

Mørdeigen er allsidig og kan brukes til både småkaker, terter og paier. Linsedeig og mørdeig er samme type deiger, men ofte er linsedeigen mer eksklusiv med eggeplommer og melis i deigen.
Et stykke fyrstekake på en tallerken, pyntet med appelsinfileter, pasjonsfrukt og rød saus. En kopp med kaffe står ved siden av. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Mørdeig er en deig som brukes til tørre, møre kaker som fyrstekake, eplekake og fylte terter. Deigen brukes også til å lage småkaker som for eksempel tyske skiver, smørkranser, sjakkruter og serinakaker.

Mørdeig består av

  • 1 del sukker eller melis
  • 2 deler smør
  • 3 deler hvetemel
  • 1 eggeplomme
  • 1 egg

Framgangsmåte

Deigen kan blandes sammen for hånd eller ved bruk av maskin.

  • Ha sukker/melis, smør og hvetemel i en miksebolle.
  • Bland alt sammen på middels fart.
  • Ha i egg og bland lett sammen. Ikke arbeid deigen for mye.
  • La deigen avkjøle en halvtime før du bruker den.

Video

Denne filmen viser hvordan man lager en mørdeig, og deretter hvordan man lager en tertebunn av denne deigen.

Video

Denne filmen viser hvordan man lager en linsedeig, og deretter hvordan man lager linser og finere småterter av denne deigen.

CC BY-NC-SASkrevet av Terje Røssland og Einar Martin Kålen. Rettighetshaver: Høgskolen i Bergen
Sist faglig oppdatert 08.04.2020

Læringsressurser

Undervisningsfilmer om baking