Hopp til innhold

Fagstoff

Fysiske sikkerhetstiltak

Fysiske sikkerhetstiltak handler om sikring av bygninger, dører, vinduer, tak, gulv og vegger.
Nøkkelhull, knapp og gjerde som et eksempel på fysisk sikring. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

En bedrift sikrer seg best når den kombinerer fysiske, tekniske, manuelle og administrative sikkerhetstiltak. Det er nemlig viktig at de forskjellige tiltakene fungerer sammen og utfyller hverandre. Vi må med andre ord tenke på den samlede sikkerhetsløsningen for bedriften.

Venndiagram med tittel på sirklene. "Tekniske tiltak", "Manuelle tiltak", "Administrative tiltak" og "Fysiske tiltak". Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Fysisk sikring

Fysiske tiltak er ulike former for tiltak som kan sikre bygninger og steder hvor ting oppbevares. Butikklokalet til en gullsmed er et eksempel på en bygning hvor det bør settes inn fysiske sikkerhetstiltak.

De ulike tiltakene du må vurdere, er:

Dører

Dører er en del av den bygningsmessige sikringen. Dørene bør være FG-godkjente, slik at de tilfredsstiller kravene i Norsk Standard til stivhet og styrke, som tilsvarer styrken og stivheten til en 35 mm kompakt tredør. Et alternativ er å forsterke døra med en 1,5 mm stålplate som blir falset rundt kantene på døra.

Hengsler

Hengsler henger sammen med døra. For at døra ikke skal kunne demonteres (løftes av), anbefales et såkalt bakkantbeslag. Da får døra og karmen styrke på den siden døra er hengslet på.

Låser

Låser er svært viktige for sikkerheten. Låsene skal hindre innbrudd og må derfor være vanskelige å bryte eller dirke opp. Det finnes mange ulike typer låser. Her er noen:

  • stiftsylinderlås
  • tilholderlås
  • elektromekanisk lås
  • kombinasjonslås
  • hengelås

I tillegg til gode låser er det viktig å ha et godt låssystem. Dette punktet henger nøye sammen med det administrative sikkerhetstiltaket som handler om å administrere nøkler og adgangskontroll i bedriften. Noen av fordelene ved å ha et låssystem er at du bare trenger én nøkkel for å åpne de dørene du har behov for. Du har også kontroll med utleveringen av nøkler.

Vinduer/glass

Vinduer og glass er ofte svake punkt på ytterveggene. For å kunne stå imot sterk oppvarming eller slag/støt kan herdet glass brukes. Et annet alternativ er laminert glass. Det er flere lag med glassplater limt sammen, noe som gjør at det står imot slag eller skudd hvis glasset er tjukt nok. Glasset kan altså være skuddsikkert.

Gitter

Gitter foran dører og vinduer er et godt sikkerhetstiltak. På kjøpesenter har de fleste butikker gitter som trekkes ned når butikken er stengt. Gitter brukes også ofte av gullsmedbutikker. Materialet i gitteret er gjerne stål, aluminium eller en kombinasjon av de to.

Gjerder

Når bedriften skal velge gjerde, må den også vurdere hvilket material det skal være laget av. Er det nok med plast, eller er det behov for gjerde av aluminium eller stål?

Belysning

Det er viktig med god belysning ute og inne. Lys kan slås på ved hjelp av sensorer. Et utelys som automatisk slår seg på ved bevegelse når det er mørkt, kan virke avskrekkende på innbruddstyver eller en som er ute etter å gjøre hærverk. Godt lys er også viktig sammen med videokameraer.

Bommer og porter

Bommer kan brukes for å ha kontroll på trafikken i et område. Bommer kan være automatiske, eller man kan bruke nøkkel for å låse. Porter må være like sikre som gjerder, og de bør ha godkjente hengsler og låser. Porter og gjerder brukes ofte sammen.

Skap

Skap er en verdioppbevaringsenhet. Bedrifter ønsker å sikre ulike gjenstander eller papirer, og avhengig av hva man skal sikre, velger man mellom ulike typer av skap som verdiskap (safe), brannskap, dataskap (som også bør være brannsikkert), arkivskap eller sikkerhetsskap.

Det foregår mye verditransport i sikrede biler. Da brukes sporbare kofferter. I slike kofferter er det en sender som gir signaler om hvor kofferten befinner seg. I sporbare kofferter er det også fargeampuller som gjør det umulig å bruke pengene dersom kofferten er blitt brutt opp.

CC BY-SASkrevet av Monica Gjertsen Steinbakken. Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS
Sist faglig oppdatert 31.03.2021

Læringsressurser

Risikoanalyse og sikkerhetstiltak